Linkovi

Konferencija o anti-semitizmu (26/6/04) - 2004-06-26


Jedna od najsvetijih svrha Ujedinjenih naroda, kazao je glavni tajnik Kofi Annan, jest promicanje tolerancije.

"Niti jedan musliman, Židov, kršćanin, hindus ili budist, nitko tko se doista pridržava načela bilo koje od svjetskih vjera, nitko tko svoj kulturni, vjerski ili nacionalni identitet zasniva na vrijednostima kao što su istina, pristojnost i pravda, ne može biti neutralan u borbi protiv netolerancije," rekao je gospodin Annan.

Uspjeh u toj borbi ovisi o obrazovanju. "Tolerancija i uzajamno poštivanje moraju se naučiti," rekao je gospodin Annan. Upravo zato Ujedinjenih narodi održavaju seriju seminara o skupinama čiji su pripadnici često žrtve netolerancije. Prvi seminar, održan 21. lipnja, bio je posvećen "sučeljavanju s anti-semitizmom".

Kroz povijest, kazao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, anti-semitizam je uvijek bio "jedinstveno izražavanje mržnje, netolerancije i proganjanja…Jačanje anti-semitizma posvuda predstavlja prijetnju ljudima diljem svijeta. Stoga se, boreći se protiv anti-semitizma, borimo za budućnost cijelog čovječanstva."

Holokaust koji je tijekom drugog svjetskog rata izvršila nacistička Njemačka "bio je oličenje tog zla", rekao je gospodin Annan, dodajući: "Znamo – iako još uvijek ne možemo shvatiti – da je šest milijuna nedužnih Židova – muškaraca, žena i djece ubijeno, samo zato jer su bili Židovi. To je zločin protiv čovječnosti koji nadilazi maštu."

Ipak, šezdeset godina nakon Holokausta, dobitnik Nobelove nagrade za mir Elie Wiesel rekao je sudionicima seminara da su napadi na Židove učestala pojava u Europi, na Srednjem istoku i drugdje.

"U Europi ne prođe tjedan, ponekad ni dan, bez nekog anti-semitističkog incidenta. Jučer je u Berlinu usred bijelog dana napadnut jedan mladi izraelski turist. Prošli tjedan, mladi židovski student izboden je nožem u Parizu, također usred bijelog dana," kazao je gospodin Wiesel.

Jasno je, kazao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, "da smo svjedoci alarmantnog jačanja anti-semitizma. Ovaj puta svijet ne smije i ne može šutjeti."

XS
SM
MD
LG