Linkovi

Proširenje Vijeća sigurnosti za Washington nije najvažniji prioritet


Dnevnik Washington Post piše o negativnom američkom stavu prema želji Brazila, Njemačke, Indije i Japana da postanu stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Naroda. Američki je predstavnik u svjetskoj organizaciji sinoć izjavio da su članice UN-a 'još uvijek previše podijeljene u vezi s predloženom reformom', te da je prerano glasovati o prijedlogu ove četiri države.

'Prijedlogu nedostaje podrška i glasovanje o tome bi dodatno podijelilo svjetsku organizaciju' – izjavila je američka diplomatkinja Shirin Tahir-Kheli.

'Sjedinjene su Države time nanijele ozbiljan udarac udruženim naporima Brazila, Njemačke, Indije i Japana da uđu u izvršno tijelo svjetske organizacije kao stalne članice' – piše washingtonski dnevnik.

Za usvajanje prijedloga ove vrste potrebna je dvotrećinska većina u Glavnoj skupštini, u kojoj su predstavnici 191 države.

Washington smatra da bi se Ujedinjeni narodi trebali baviti važnijim reformama nego što je povećanje Vijeća sigurnosti – piše Washington Post.

******

Dnevnik Los Angeles Times piše o slučaju koji postupno poprima razmjere tipične washingtonske afere. Riječ je o istrazi koja nastoji utvrditi tko je iz Bijele kuće – prije nekoliko godina - novinarima odao identitet tajne agentkinje CIA-a, Valerie Plame.

Odavanje identiteta tajnog agenta je kazneno djelo.

Upravo objavljene bilješke i elektronske poruke jednog novinara tjednika Time pokazuju – piše Los Angeles Times - da bi to mogao biti Karl Rove, savjetnik predsjednika Georgea Busha. Rove se smatra glavnim političkim strategom Bijele kuće i predsjednikovom desnom rukom.

Karl Rove je s dotičnim novinarom očito razgovarao o slučaju s kojim je bila povezana ta agentica, no Bijela kuća tvrdi da Rove nije odao njezino ime, jer ga navodno nije niti znao. Bijela kuća – piše kalifornijski dnevnik – ne želi mnogo govoriti o cijelom slučaju, kako se navodi, 'u interesu istrage.'

Međutim, Los Angeles Times citira Davida Gergena, savjetnika niza američkih predsjednika koji na temelju iskustva iz afere Watergate kritizira taktiku Bijele kuće. 'Sve činjenice odmah treba staviti na stol, bez odugovlačenja; ništa ne treba tajiti. Jedino se na taj način stišava medijska bura' – savjetuje David Gergen.

XS
SM
MD
LG