Linkovi

Saudijci se odriču antisemitskih objeda (26/3/02) - 2002-03-26


U jeku najgoreg arapskog-izraelskog nasilja u proteklih nekoliko godina, sa Srednjeg Istoka ipak stižu neke dobre vijesti. Glavni urednik utjecajnog dnevnog lista u Saudijskoj Arabiji ogradio se od dva članka kojima je cilj bio poticanje mržnje prema Židovima.

Anti-semitski članci objavljeni su 10. i 12. ožujka u dnevnom listu Al-Rijad. U njima je ponovljena tendenciozna laž da Židovi ubijaju kršćane i muslimane, te da koriste njihovu krv za kolače za svoje vjerske blagdane. Ova besmislena priča već je stoljećima omiljena među anti-semitima i poznata je kao “objeda o krvi”. Urednik Al-Rijada je Turki Al-Sudairi. Kao i urednike svih važnijih dnevnih listova u Saudijskoj Arabiji, i njega je imenovala vlada. Gospodin Al-Sudairi je kazao da anti-semitske članke ne bi trebalo objavljivati. Prema njegovim riječima, materijal u tim člancima ne osniva se na “povijesnim ili znanstvenim činjenicama, već je suprotan svim vjerskim obredima u svijetu.” Gospodin Al-Sudairi je također kazao da Al-Rijad ne namjerava više objavljivati radove autorice spomenutih članaka Umajme Ahmad Al-Džalahme.

Dobro je da se Al-Rijad oslobodilo od gospođe Al-Džalahme i njenih laži punih mržnje. Početkom mjeseca, ona je napisala članak u kojem je duboko uvrijedila i Židove i Amerikance. U bijednom pokušaju da pokaže da su osnivači Amerike dijelili njen anti-semitizam, ustvrdila je da su dvojica od autora američkog Ustava George Washington i Benjamin Franklin kazali da Židovi nanose štetu Americi i da bi ih trebalo protjerati ili ubiti.

Naravno, niti jedan od njih dvojice nikada nije rekao tako nešto. Dapače, u dobro poznatom pismu židovskoj zajednici u saveznoj državi Rhode Island, George Washington, koji je tada obnašao dužnost prvog američkog predsjednika, rekao je da Sjedinjene Države neće “odobravati vjersku netoleranciju, niti će pomagati vjersko proganjanje”.

Amerika je utemeljena na takvim idealima. Tijekom godina, Sjedinjene su Države ostvarile znatan napredak u ispunjavanju tih ideala. Amerikanci u tome nisu sami.

Kako je rekao dopredsjednik Dick Cheney u svezi sa spomenutim člancima u saudijskom tisku, “Jasno je da se takvim anti-semitskim komentarima oštro protive i da se s njima ne slažu, mislim, svi ljudi zdravog razuma, bez obzira jesu li Amerikanci ili stanovnici Srednjeg Istoka.”

XS
SM
MD
LG