Linkovi

Prijedlog na Capitol Hillu: Doprinos Ujedinjenim narodima uvjetovati provedbom reformi


Važni odbor američkog Kongresa odobrio je zakonski prijedlog prema kojem bi se američki novčani doprinosi Ujedinjenim narodima povezali s uspješno provedenim reformama u svjetskog organizaciji. Neki zakonodavci međutim usprotivili su se takvom prijedlogu kazavši da će izazvati dodatne probleme mirovnim i drugim operacijama Ujedinjenih naroda, ali i nanijeti štetu kredibilitetu Sjedinjenih Država te mogućnosti suradnje s drugim zemljama.

Zakon je rezultat frustracije mnogih zakonodavaca zbog toga što u Ujedinjenim narodima već nisu poduzete reforme, kao i ljutnje zbog skandala kao što je bio onaj oko iračkog programa 'Nafta za hranu'.

Zakon koji uvjetuje godišnji doprinos uspješno provedenim reformama predložio je predsjedatelj Odbora za vanjsku politiku, republikanac Henry Hyde. Prema tom prijedlogu, Sjedinjene Države bi zadržale do 50 posto svojih izdvajanja za Ujedinjene narode ako svjetska organizacija ne provede reforme u važnim područjima kao što su unutrašnje ustrojstvo, proračun, ljudska prava i unutarnja kontrola.

Kongresmen Hyde kaže da je zakon neophodan kako bi se osiguralo provođenje reformi: "Čak i sami Ujedinjeni narodi priznaju da treba provesti reforme. UN je dao brojne korisne prijedloge. No ne može se očekivati da će taj teret ponijeti sami. Razlog je - ljudska priroda ali i institucionalna inertnost."

Sjedinjene Države prednjače po izdvajanjima za Ujedinjene narode. Washington osigurava oko 22 posto godišnjeg proračuna UN-a, koji iznosi dvije milijarde dolara.

Drugi kongresmeni također su zabrinuti skandalima i neučinkovitošću Ujedinjenih naroda, ali vjeruju da će ovako formulirani zakon prekršiti međunarodne ugovore i obveze. Protivnici zakona dodaju da su ionako mali izgledi da će ga usvojiti oba doma Kongresa.

Demokratski kongresmen Tom Lantos vjeruje da će zakon "zapravo ugroziti napore Ujedinjenih naroda da se reformiju te vezati ruke Washingtonu". "Mnoge od reformi koje se traže u ovom zakonu vrijedni su ciljevi, a mnogi predviđaju jednoglasni pristanak svih 191 zemlje članice uključujući Iran i Siriju. Zašto prijetiti dizanjem svemira u zrak ako se planete neće posložiti? Ponekad će se i složiti, ali ne na nečije traženje, a svakako ne pod prijetnjom" - rekao je Lantos.

Ovaj demokratski kongresmen nije uspio u nakani da Odbor usvoji alternativni prijedlog prema kojem bi se državnoj tajnici dala mogućnost da smanji američke izdvajanja radije nego da ona budu zakonom obavezna.

O zakonu sada treba glasovati čitav Zastupnički dom, ali čak i u slučaju njegovog usvajanja nije sigurno da će zakon biti usvojen u Kongresu jer svoju verziju treba formulirati i usvojiti Senat. Bushova administracija jasno je dala do znanja da se protivi navedenom zakonskom prijedlogu priopćivši da su neke odredbe nepraktične te da bi reformskom programu Kofija Annana ipak trebalo dati priliku.

XS
SM
MD
LG