Linkovi

Efikasnije trošenje fondova - prvi Wolfowitzov zadatak


Svjetska banka, čije se sjedište nalazi u Washingtonu, od jučer službeno ima novog predsjednika – Paula Wolfowitza, znanstvenika i diplomata koji je donedavno obnašao dužnost zamjenika američkog ministra obrane. Kako izvješćuje Barry Wood, Wolfowitz će na čelu Svjetske banke zamijeniti Jamesa Wolfensohna, koji je vodio tu organizaciju od 1995.

Svjetska banka, sa svoje 184 zemlje-članice, vrlo je utjecajna međunarodna financijska institucija. Ima deset tisuća djelatnika i najveća je svjetska institucija za razvoj. Na njeno čelo sada dolazi kontroverzni Paul Wolfowitz, bivši drugi čovjek Pentagona, kojega smatraju jednim od glavnih idejnih začetnika rata u Iraku. Otkako je prije tri mjeseca nominiran za direktora Svjetske banke, Wolfowitz se trudi raspršiti pritužbe da nije dovoljno predan globalnom ratu protiv siromaštva, te da zagovara američki unilateralizam: "Duboko vjerujem u misiju Banke. Ne bih prihvatio ovu nominaciju da nije tako. Mislim da je također važno istaknuti da i predsjednik Bush vjeruje u misiju Svjetske banke. On duboko vjeruje u potrebu smanjenja siromaštva."

Većina zajmova Svjetske banke, koji ukupno iznose oko 20 milijardi dolara godišnje, odlazi najsiromašnijim zemljama, uglavnom u Africi i Aziji. Nancy Birdsall, bivša dužnosnica Svjetske banke, a danas direktorica neprofitnog Centra za globalni razvoj, vjeruje da će Wolfowitz biti dobar direktor. Međutim, poput niza drugih stručnjaka, Nancy Birdsall kritizira tradiciju prema kojoj je direktor Svjetske banke, od njenog osnivanja 1944. uvijek Amerikanac. Još je kritičnija prema procesu izbora direktora. "Ne toliko zbog nacionalne pripadnosti, već zbog netransparentnosti procesa izbora. Taj proces nije baš jasan velikom broju onih kojima Banka služi. Zemlje u razvoju, koje najviše koriste zajmove Svjetske banke, nemaju dovoljno utjecaja u tom procesu."

Gospođa Birdsall vjeruje da će se Wolfowitz morati koncentrirati na efikasno trošenje sredstava Banke: "Jedan od njegovih ključnih ciljeva trebao bi biti zalaganje za neovisne ocjene toka pomoći – pogotovo dotoka pomoći najsiromašnijim zemljama, poput onih u Africi, od kojih mnoge u velikoj mjeri ovise o pomoći kada se radi o ulaganju u razvoj."

Iako se mandat Wolfowitzova prethodnika, Jamesa Wolfensona, uglavnom smatra uspješnim, on sam je razočaran zato što nije uspio zadobiti veću podršku za ublažavanje siromaštva: "Ovo je pitanje važno za mir i sigurnost, ali je za većinu nas vrlo nisko na listi prioriteta."

Mandat direktora Svjetske banke traje pet godina.

XS
SM
MD
LG