Linkovi

Wolfowitz: Koalicijske snage neće biti kolonijalni okupatori (7/4/03) - 2003-04-07


Zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz izjavio je da koalicijske snage u Iraku neće biti "kolonijalni okupatori", iako bi američka vojska mogla ostati u toj zemlji neko vrijeme, dok se ne uspostavi nova iračka vlada.

Gostujući u programu američke televizijske mreže Fox, zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz rekao je da bi koalicijske snage mogle ostati u Iraku i više od šest mjeseci nakon prestanka borbi, dok se vlast ne preda prijelaznoj iračkoj vladi. Gospodin Wolfowitz upitan je o izvješćima da bi prijelazna uprava, koja bi nadzirala prijenos vlasti mogla početi s radom već sljedećeg tjedna.

"Ne mogu reći ništa o vremenskim okvirima. Prijelazna vlast poslužit će kao most od koalicijske uprave, koja će upravljati poslijeratnim Irakom na početku, pa do legitimne i kompetentne iračke vlade," ocijenio je zamjenik ministra obrane.

Iako članice Vijeća sigurnosti žele veću ulogu u obnovi Iraka, gospodin Wolfowitz je u intervjuu za televizijsku mrežu CBS kazao da Sjedinjene Države žele ograničiti sudjelovanje Ujedinjenih naroda u prijelaznoj upravi, koju će voditi koalicija.

"To će biti partnerstvo koalicijskih zemalja. Ujedinjeni narodi imat će u tome važnu ulogu, ne samo funkcionalne agencije svjetske organizacije, već i njeni mehanizmi za mobiliziranje međunarodne podrške," rekao je.

Gospodin Wolfowitz je dodao da je uprava Ujedinjenih naroda na Kosovu "trajna međunarodna uprava, što Washington ne želi vidjeti u Iraku.

XS
SM
MD
LG