Linkovi

Nominacija Wolfowitza - pljuska Europi?


Američki dnevni listovi danas na udarnim mjestima izvještavaju o nominaciji Paula Wolfowitza za predsjednika Svjetske banke….

Nominaciju Paula Wolfowitza mnogi smatraju provokativnom, ali to je upravo ono što je američki predsjednik i htio postići, piše u analizi “New York Times”. Ova nominacija u kombinaciji s imenovanjem Johna Boltona za veleposlanika u Ujedinjenim narodima, pokazuje Bushovo uvjerenje da obje međunarodne institucije mogu izvući korist od nekonvencionalnog razmišljanja i čvrste discipline, navodi njujorški dnevnik.

Neki uspoređuju Wolfowitzev put – iz Pentagona u Svjetsku banku, s istovjetnim smjerom imenovanja američkog ministra obrane u doba Vijetnamskog rata, Roberta McNamare. Međutim, dok je za McNamaru odlazak u Svjetsku banku predstavljao iskupljenje, u slučaju Wolfowitza znači dokazivanje ispravnosti njegovih pogleda. Ili kako je rekao jedan analitičar, Wolfowitz ide s jednog na drugo mjesto moći, stoji u “New York Timesu”.

O europskim reakcijama na ovu nominaciju izvještava “Washington Post”. “Vjerovali smo da neokonzervativci gube dah, ali očito je da je revolucija itekako živa i da joj dobro ide”, izjavio je Michael Cox, profesor međunarodnih studija u londoskoj School of Economics. Čelnik Francuskog centra u Sjedinjenim Državama, Guillaume Parmentier, kaže da se na imenovanje Woflowitza može gledati na dva načina. Prvi je optimističan i glasi: ovaj će ga posao udaljiti od američke politike. Pesimistička interpretacija odnosi se na skretanje Bushove administracije kranje desno: “Prvo je bio Bolton, sada Woflowitz…Gdje je tome kraj”, kaže Parmentier za “Washington Post”.

Zanimljivo je da nema puno službenih reakcija europskih vlada na ovo imenovanje. U “Christian Science Monitoru” prenosi se izjava jednog europskog diplomata koji kaže da su Europljani pokušali spriječiti ovu nominaciju. Spomenuti diplomat dodaje da se radi o pljusci Europi i hladnom tušu na dobro raspoloženje glede trans-atlanskih odnosa, koje je ostavio nedavni posjet predsjednika Busha Europi. Najveći entuzijazam Wolfowitzevom nominacijom izrazio je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Najneugodnije su iznenađeni predstavnici raznih nevladinih organizacija. Za ovu priliku izdvajamo izjavu Marka Leonarda, direktora za vanjsku politiku pri londonskom Centru za europsku reformu koji kaže: “Suočimo se s istinom. S ovom administracijom nećemo dobiti Majku Terezu ili Dalaj Lamu. Kad se to uzme u obzir, ima dosta ljudi koji bi bili znatno gori od Wolfowitza”…

XS
SM
MD
LG