Linkovi

Europljani podržali Paula Wolfowitza


Europljani su nakon sastanka s kandidatom za predsjednika Svjetske banke Paulom Wolfowitzem službeno stali uz njegovo imenovanje.

"Ovo je nov početak, gospodina Wolfowitza ćemo vrednovati prema onome što je danas kazao" - izjava njemačke ministrice za solidarnu pomoć razvoju nerazvijenih Heidemarie Wieczorek – Zeul najbolje ilustrira raspoloženje Europljana nakon što je ministarski skup službeno potvrdio kandidaturu Paula Wolfowitza za dužnost predsjednika Svjetske banke.

Ovakva je razmjena mišljenja presedan – obje su strane Atlantika ocijenile prijeko potreban presedan radi uspostavljanja povjerenja, odnosno uklanjanja bilo kakvih rezervi uz kandidaturu bivšeg američkog doministra obrane.

Tradicija je da funkciju direktora Svjetske banke obavlja Amerikanac.

U zamjenu za pristanak na Wolfowitza (sam Wolfowitz je kazao novinarima kako je on "najblaže rečeno, kontroverzna figura"), posao drugog čovjeka Svjetske banke na novoj dužnosti potpredsjednika trebao bi pripasti Francuzu, prema svemu sudeći Jean – Pierre Joyetu, sadašnjem predsjedniku Pariškog kluba (međunarodne agencije za oprost , prebijanje i smanjivanje dugova) .

Nakon dvosatne razmjene mišljenja s ministrima financija i razvoja članica EU, Paul Wolfowitz je službeno prošao europski test. Oko njegove kandidature složili su se i lideri EU, nekidan na proljetnom summitu.

"Pomagati ljudima da se izvuku iz siromaštva istinski je plemenita misija" - izjavio je gotovo sigurni novi predsjednik Svjetske banke izlazeći sa sastanka. "Nadam se da će svi ovi ljudi, kada me bolje upoznaju, razumjeti kako istinski i duboko vjerujem u misiju Svjetske banke" - izjavio je Paul Wolfowitz. .

"Svjesni smo činjenice da je gospodin Wolfowitz još uvijek veoma blizak Bushovoj administraciji, ali, s druge strane, on je u potpunosti posvećen multilateralnoj naravi Svjetske banke što, vjerujem, uklanja brigu iz srca i glava ministara za razvoj" - ovim je riječima obrazložila zeleno svjetlo Wolfowotzu Nizozemka Agnes van Ardenne.

Nepisano je pravilo da Svjetskom bankom predsjedava Amerikanac uz drugog čovjeka iz neke od zemalja najvećeg dioničara, Europe. Predsjedavajuće mjesto u Međunarodnom monetarnom fondu je europsko.

XS
SM
MD
LG