Linkovi

Wolfowitz o Srednjem Istoku (19/4/02) - 2002-04-21


Teroristi su ubili na stotine izraelskih muškaraca, žena i djece. Ubojstva nedužnih ljudi moraju prestati. Ali, kao što je rekao zamjenik američkog ministra obrane, Paul Wolfowitz: ”Nedužni Palestinci, isto tako, pate i umiru u velikom broju. Od kritične je važnosti da znamo taj podatak.” Sjedinjene su se Države obvezale pronaći političko rješenje koje treba dovesti do mira izmedju Izraelaca i Palestinaca. Sjedinjene su se Države pripremile da priznaju palestinsku državu. Izrael je, takodjer, spreman na priznanje palestinske države. No, gospodin Wolfowitz je istaknuo da Palestinci i njihovi čelnici ”…moraju, isto tako, prihvatiti činjenicu da su samoubilački bombaški napadi glavna i najveća prepreka za okončanje palestinskih patnji…” Kao što je rekao predsjednik George W.Bush – oni koji opasaju bombe oko svog tijela i raznesu sami sebe nisu mučenici. Oni su ubojice!

Na Srednjem istoku mir može postati realnost. 1977.godine egipatski predsjednik Anwar Al Sadat obratio se izraelskom Knessetu. “Taj hrabri i odlučni potez – rekao je gospodin Wolfowitz – bio je psihološka prekretnica i izraelski odgovor je bio vrlo pozitivan, a rezultat je bio veliki korak prema miru, koji je na snazi do danas.”

Riječi predsjednika Sadata upućene izraelskim zakonodavcima izazovne su kao što su to bile i prije 25 godina. On je rekao:” Bilo čiji život izgubljen u ratu, ljudski je život, bio on arapski ili izraelski. Nedužna djeca, kojima je oduzeta roditeljska njega i milosrdje, naša su djeca…bilo da žive na arapskoj zemlji ili u Izraelu…”

Postizanje mira jedini je način da se okonča patnja i Izraelaca i Palestinaca, Arapa i Židova. Obje strane moraju donjeti teške odluke. Kao što je to rekao zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz :”Budućnost ne pripada teroristima. Budućnost pripada onima koji sanjaju najstariji i najplemenitiji san svih ljudi, san o miru izmedju država.”

XS
SM
MD
LG