Linkovi

Wolfowitz o ratu protiv terorizma (12/1/02) - 2002-01-11


Prema riječima zamjenika američkog ministra obrane Paula Wolfowitza, rat protiv terorizma mogao bi se, nakon Afganistana, usmjeriti na onemogućavanja utočišta terorističkih organizacija u zemljama poput Somalije, Filipina i Indonezije. Somalija, rekao je gospodin Wolfowitz, predstavlja prijetnju, jer je to zemlja u kojoj vlada bezakonje što omogućava teroristima nesmetano djelovanje. Sjedinjene Države su identificirale Al-Itihaad al-Islamyu, kao terorističku organizacije povezanu s al-Qaidom. Sjedinjene Države su, također, onemogućile rad al-Barkaata, kompanije koja se bavi transferom novca te organizaciju Somalia Internet, jer su dostavljali novac al-Qaidi. Nedaleko od somalijske obale pojačani su izviđački letovi.

Filipini se suočavaju s ustankom muslimanskih ekstremista iz organizacije Abu Sayyaf koja se također dovodi u vezu s al-Qaidom. Vlada vodi akcije protiv terorista na otoku Basilan na jugu Filipina. Sjedinjene Države su započele obučavati filipinske snage za protu-terorizam i posebne operacije. Kao što je rekao gospodin Wolfowitz, “neupitno je da vjerujemo da ako oni unište Abu Sayaf na otoku Basilan to bi bio nanijelo udarac pokušaju proširivanja terorističke mreže al-Qaide.”

U Indoneziji, islamski ekstremisti se bore s kršćanima na otoku Sulawesi i u pokrajini Maluku. Prema riječima gospodina Wolfowitza, postoji mogućnost da se muslimanski ekstremisti i teroristi povežu s muslimanskim skupinama u Indoneziji te da pronađu utočište u zemlji koja je prilično neprijateljski raspoložena prema terorizmu. Sjedinjene Države su spremne osigurati pomoć kako se to ne bi dogodilo.

Američka zračna kampanja u Afganistanu već je navela mnoge zemlje da odustanu od podrške terorizmu, ali ne i Irak. Irački diktator Saddam Hussein drži se pognuto ovih dana, rekao je gospodin Wolfowitz. Irak daje financijsku podršku i pruža utočište velikom broju terorističkih organizacija. Jedna od njih, Narodni mudžahedini Irana koristi se terorizmom u pokušaju zbacivanja iranske vlade. Štoviše, Irak i dalje pokušava proizvesti nuklearno i biološko oružje.

Kako je rekao predsjednik Bush, “ako netko pruža utočište teroristima onda je i sam terorist. Ako ih financira, onda je terorist. Ako oni proizvedu oružje za masovno uništavanje, koje će biti korišteno za teroriziranje zemalja, onda će ih se smatrati odgovornima.”

XS
SM
MD
LG