Linkovi

Wolfowitz o SAD i Rusiji (20/6/02) - 2002-06-22


13. lipnja, Sjedinjene Države službeno su se povukle iz Sporazuma o balističkim raketama iz 1972. Ovaj sporazum Sjedinjene Države i Sovjetski savez ratificirali su u vrijeme detanta, u doba hladnog rata. Njime je zaustavljena buduća defanzivna utrka u naoružanju između dvije svjetske velesile. U to vrijeme i Sjedinjene Države i Sovjetski savez imali su dovoljno raketa da unište jedna drugu. Napad jedne na drugu bio bi doveo do ogromnih razaranja u obje zemlje.

Svijet se, međutim, u posljednjih trideset godina promijenio. Sovjetski savez više ne postoji. Danas prijetnju predstavlja međunarodni terorizam. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Nadišli smo Sporazum o balističkim raketama, koji nas je spriječavao da branimo naš narod i naše prijatelje.” Sjedinjene Države i druge zemlje sada su sučeljene s dvostrukom prijetnjom – od terorista i od država koje podržavaju teroriste koji pokušavaju nabaviti oružje za masovno uništavanje. Sjedinjene Države predane su suradnji s drugim zemljama u suprostavljanju ovoj prijetnji kroz postavljanje sustava raketne obrane. Ovi sustavi bit će dizajnirani kako bi se mogli suprotstaviti prijetnji drugih režima koji raspolažu oružjem za masovno uništavanje i održavaju veze s terorističkim skupinama.

Istupanje iz Sporazuma o balističkim raketama označava prekretnicu u odnosima Sjedinjenih Država i Rusije. Kako je rekao zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz, “Više nemamo sporazum koji nas razdvaja pretpostavljajući da naša sigurnost proizlazi iz naše sposobnosti da uništimo jedni druge. Sada možemo zasnivati naše odnose ne na uzajamnom uništenju, već na uzajamnim interesima. Tijekom posjeta predsjednika Busha Moskvi i St. Petersburgu bilo je jasno da su obje zemlje predane ovom novom putu.

Nadilazeći Sporazum o balističkim raketama, Sjedinjene Države uklanjaju hladnoratovsku strukturu koja nas je, kako je rekao gospodin Wolfowitz, “spriječavala da se branimo u ime čuvanja nuklearne ravnoteže terora. Poduzimamo ovaj korak potpuno uvjereni da to neće potaknuti utrku u naoružanju s Rusijom, kao što su neki predvidjeli….Budućim američko-ruski summitima neće dominirati pitanje: Koji sporazum namjeravate potpisati da biste regulirali nuklearnu ravnotežu terora? Umjesto toga,” rekao je gospodin Wolfowitz, “usredotočit ćemo se na suradnju kako bismo se sučelili sa sigurnosnim prijetnjama koje se nalaze pred objema našim zemljama, na rat protiv terorizma i na to što možemo učiniti da bismo obogatili živote naših stanovnika kroz bliskije ekonomske, kulturne i političke veze.”

Dok sviće 21. stoljeće, došao je trenutak da se pokopaju posljednji ostaci hladnog rata. Surađujući s Rusijom i prilagođavajući se novim terorističkim prijetnjama, Sjedinjene Države mogu pomoći da svijet u godinama koje dolaze bude sigurniji.

XS
SM
MD
LG