Linkovi

Wolfowitz o Iraku (24/4/04) - 2004-04-24


Zamjenik američkog ministra obrane Paula Wolfowitza izjavio je da je aktualno nasilje u Iraku rad "neprijatelja demokracije" koji pokušavaju omesti prijenos suvereniteta i napredovanje Iraka prema samoupravi. Sjedinjene Države, kazao je, moraju "u ovim teškim trenucima pokazati da je njihova predanost slobodi čvrsta poput stijene."

Takva predanost imat će posljedica i izvan Iraka. Kako je rekao gospodin Wolfowitz, to će biti "snažan primjer iranskom narodu koji već od svojih čelnika traži bolju vladu". Ukoliko pogledaju u susjednu zemlju i vide da šiitski muslimani – Arapi žive u slobodi, i sami će početi to tražiti."

Gospodin Wolfowitz je kazao da će 1. srpnja ove godine "Irakom vladati iračka vlada". No, taj će dan biti, rekao je, samo jedna korak u procesu izgradnje samouprave u Iraku, koja će predstavljati cijeli narod.

"Zatim će uslijediti izbori na kojima će se izabrati prijelazna vlada u siječnju 2005. Dozvolite mi da naglasim da će ta vlada biti izabrana - ne imenovana od strane Amerikanaca, niti dogovoreno uz pomoć izaslanika Ujedinjenih naroda Lakhdara Brahimija, nego izabrana početkom sljedeće godine. Tu će vladu kasnije, krajem 2005. zamijeniti trajna izabrana vlada u skladu s ustavom," rekao je.

Zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz izjavio je da će o obliku iračke vlade na kraju odlučivati sam irački narod.

"Amerikanci bi od svih naroda trebali najbolje razumjeti da demokracija ne može jamčiti kako će nešto završiti, već da samo otvara prostor za debate," kazao je.

Međutim, koraci koje su Iračani već poduzeli, kazao je gospodin Wolfowitz, pokazuju da neće uspostaviti islamsku teokraciju, kao u susjednom Iranu.

"Nedavno je u pretežito šiitskoj pokrajini Diayala na jugu Iraka sedamnaest mjesta održalo lokalne izbore, koristeći kupone za hranu kao glasačke listiće. To su bili njihovi prvi pravi izbori. I u gotovo svakom slučaju, od islamista su bolje prošli neovisni svjetovni kandidati ili stranke koje nisu vjerske prirode," rekao je gospodin Wolfowitz.

Jedan irački šiit koji podržava teokraciju iranskog stila je ekstremist Moqtada al-Sadr. Protiv njega je podignuta optužnica u vezi s ubojstvom uglednog šiitskog ajatolaha Abdula Majida al-Khoeija. Međutim, većina promatrača kaže da Sadr ima slabu podršku u zajednici iračkih šiita

XS
SM
MD
LG