Linkovi

Čelnik Svjetske banke - menadžer, bankar ili stručnjak za razvoj?


U četvrtak će se Izvršni odbor Svjetske banke sastati u Washingtonu kako bi izabrao novog predsjednika banke. Kandidat predsjednika Busha za tu dužnost je Paul Wolfowitz, dosadašnji zamjenik ministra obrane. Njegova nominacija izazvala je kontroverze i protivljenja, no kako javlja Andre de Nesnera, stručnjaci predviđaju da će gospodin Wolfowitz biti potvrđen na dužnost.

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond spoecijalizirane su agencije Ujedinjenih naroda. Sa svoje 184 članice Svjetska banka predvodi napore za smanjenje siromaštva u svijetu i potiče ekonomski razvitak. Banka godišnje osigurava oko 20 milijardi dolara u zajmovima. MMF, sa svoje strane, zemljama posuđuje novac kako bi prevladale kratkoročne proračunske probleme.

Tradicionalno, čelnik MMF-a je Europljanin, a predsjednik Svjetske banke je Amerikanac.

Kad je predsjednik banke James Wolfensohn objavio da će se umiroviti u lipnju, nakon deset godina na dužnosti, na predsjedniku Bushu je bilo da imenuje njegovog nasljednika. Predsjednik se odlučio za Paula Wolfowitza, kojeg se smatra arhitektom iračkog rata i koji je poznat po svojim neokonzervativnim političkim stajalištima.

Nominacija je izazvala kontrovezu, a ponegdje i protivljenje, naročito u nevladinim organizacijama. Jeff Powell koordinator je organizacije Bretton Woods Project. Njega brine da Paul Wolfowitz ima premalo iskustva u ekonomiji i nošenju s pitanjima razvitka: "Svjetska banka je multilateralna institucija koja se mora nositi s potrebama i različitim interesima širokog spektra korisnika. Na temelju dosadašnjih iskustava može se reći da gospodin Wolfowitz voli rješavati stvari unilateralno. Strahujemo i da mu nedostaje iskustvo s programima razvitka i radom sa zemljama u razvoju. On je najiskusniji na pitanjima sigurnosti i obrane, te nas brine da će njegovi instinkti gurnuti banku ka borbi protiv terorizma umjesto borbe protiv siromaštva."

Sebastian Mallaby nedavno je napisao povijest Svjetske banke. On kaže da je gospodin Wolfowitz dobar izbor: "Mogu vam sa sigurnošću reći da Paul Wolfowitz ima više iskustva na polju razvitka nego bilo koji drugi predsjednik Svjetske banke na početku svog mandata. Neki ljudi koje su Sjedinjene Države ranije nominirale bili su potpuno nekvalificirani i nisu imali nikakvo iskustvo na tom polju."

Drugi Wolfowitzevi pristaše, poput ekonomista Alana Meltzera, navode da direktor Svjetske banke uopće ne mora imati iskustvo u ekonomici razvitka. Kako kaže, Wolfowitz je razvio odlične direktorske vještine pomažući u vođenju ministarstva obrane: "Banka ima među uposlenicima dovoljno stručnjaka za razvitak. PRema tome, to nije ono što toj organizaciji treba. Njoj treba netko tko može usredotočiti čitavu organizaciju na najbolje prilike za ispunjavanje njezinih ciljeva. To je ustvari dobar menedžer."

Međutim, ima i drugačijih mišljenja. Još jedna bojazan koju iznose Wolfowitzevi kritičari je da će on, kako vjeruju, učiniti Svjetsku banku, instrumentom američke vanjske politike. Jeffrey Winters, stručnjak za Svjetsku banku sa sveučilišta Northwestern u Illinoisu, kaže da se to već događa: "Svjetska banka konstantno biva gurana u uloge za koje nije predviđena. Na primjer, Svjetska banka nije smjela biti uporabljena u rješavanju krize u Aziji, nije smjela biti uporabljena za obnovu Afganistana nakon što su Sjedinjene Države tamo vodile rat. Nije smjela biti uporabljena za ublažavanje kriza na Balkanu i Srednjem istoku. Svjetska banka je zamišljena kao instrument dugoročnog razvitka, a tijekom godina Sjedinjene Države i Europljani upotrebljavali su ju kao sredstvo vanjske politike. Može se očekivati da će Paul Wolfowitz samo produbiti tu ulogu."

Neki od Wolfowitzevih pristaša vjeruju da bi njegova istaknuta uloga u ratu u Iraku mogla imati negativne posljedice po Svjetsku banku. U odgovoru na sve takve bojazni Paul Wolfowitz se nedavno sastao s dužnosnicima Banke. Prema nekim izvješćima sudionici sastanka bili su impresionirani i zadovoljni njegovim odgovorima. Neke europske vlade izrazile su zabrinutost zbog Paula Wolfowitza, ali nisu izrazile protivljenje njegovom dolasku na čelo Svjetske banke.

XS
SM
MD
LG