Linkovi

Rehn: 'Unija je spremna kada je spremna i Hrvatska'


"Puna suradnja s haaškim Tribunalom za ratne zločine formula je napretka u integracijama" - ponovljeno je, ovaj put u Europskom paralmentu u Strasbourgu, u raspravi posvećenoj budućnosti Balkana. Parlamentarna je rezolucija - slijedeći tradiciju koja u središte interesa eurozastupnika svih ideoloških opredjeljenja postavlja demokraciju, slobode i ljudska prava - proglasila ključnom suradnju s Tribunalom, izjednačavajući je s poštivanjem ljudskih prava i jačanjem pravne države.

Referirajući parlamentarcima o napretku regije, povjerenik za proširenje Olli Rehn obećao je da će detaljan izvještaj biti objavljen na jesen, tako da su navodi izrečeni u Strasbourgu zapravo okvir u kojem će se kretati jesenja procjena.

"Napredak" je riječ koja se mnogo spominje, istina, još uvijek učestalije u kontestu pojačavanja suradnje s den Haagom nego li u ubrzavanju reformi, pogotovo gospodarskih, no Tribunal je ulaznica za nastavak procesa i to su zemlje regije izgleda konačno shvatile obzirom na količinu novih stanara u UN-ovoj jedinici za pritvor u Scheveningenu.

Rezime povjerenikovih ocjena napretka je da zemlje imaju velike probleme: Albanija s organiziranim kriminalom, Bosna i Hercegovina još nije praksom potvrdila ono što je povjerenik opisao riječima "vjeruje se da je ova zemlja spremna preuzeti na sebe više odgovornosti za svoju budućnost".

Komisija analizira 13 tisuća stranica pristiglih makedonskih odgovora na upitnik, što će biti podlogom Komisijinom avisu, procjeni je li vrijeme za kandidatski status. Srbija i Crna Gora će svoj napredak morati zavrijediti izručenjem dvojice najodgovornijih za masakr Srebreničana.

Za Hrvatsku povjerenik je uputio nekoliko upozoravajućih, ali ujedno i ohrabrujućih rečenica. "Razočaralo me što Hrvatska nije bila kadra do sredine ožujka osigurati punu suradnju s Tribunalom. Ovo je pitanje želje i sposobnosti državnih struktura u Hrvatskoj, da se pridržavaju slova zakona i međunarodnih obaveza. Hrvatska sada mora pokazati da u putpunosti surađuje s Tribunalom tako da možemo otpočeti pregovorima. Budućnost Hrvatske je u EU. Prihvaćanjem pregovaračkog okvira, EU je učinila sve što je trebalo za početak pregovora. Unija je spremna u trenutku kada je spremna i Hrvatska".

U ovim će se okvirima, naravno, kretati i stavovi ad hoc skupine za procjenu hrvatske suradnje čiji je Rehn član. Parlamentarci su u srijedu priznali napredak Bugarske i Rumunjske dajući zeleno svjetlo njihovu ulasku u Uniju 2007. godine. Da li će se to dogoditi ovisi o kvaliteti provedenih mijena u obje zemlje, upozoreno je iz Parlamenta.

XS
SM
MD
LG