Linkovi

Markica Rebić i Ivica Marijačić pozvani da se 14. lipnja izjasne o tribunalovim optužnicama


Markica Rebić i Ivica Marijačić pozvani su da se 14. lipnja izjasne po točkama haaške optužnice koja ih tereti za nepoštivanje suda. Nakon što su izjave zaštićenih svjedoka objavljene mimo sudske zabrane u listu 'Hrvatsko slovo' Haag je pokrenuo pitanje odgovornosti četvorice osoba, uključujući nekadašnjeg visokorangiranog obavještajca Rebića. Ovo je na tjednoj press-ici potvrdio glasnogovornik kaznenog suda.

U sudnici Jedan, gdje traje proces Slobodanu Miloševiću, u utorak se čulo nekoliko zanimljivih detalja. Svjedoka Obrada Stevanovića, nekadašnjeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Srbije u utorak je ispitivao tužitelj Geoffrey Nice. Potvrđeno je da Tužiteljstvo raspolaže video-snimcima smaknuća stanovnika Srebrenice nakon pada enklave na kojima ulogu egzekutora igra svejdoku malo poznata paramilitarna skupina "Škorpioni", po njegovim podacima ili iz Vojske RS ili iz snaga RSK u istočnoj Slavoniji.

"Nisu bili pod našom kontrolom" - decidiran je svjedok. Svjedok je također tvrdio da jedinica pod zapovjedništvom Frenkija Šimatovića, znana kao Jedinica za specijalne operacije, nije djelovala u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. "Priče o njezinom angažmanu dio su samoreklame zapovjednika Šimatovića pred Miloševićem" - izjavio je svjedok Stevanović.

Zamjenik ministra unutranjih poslova očito nije znao – ukoliko je suditi prema datim iskazima – što su radile te jedinice, tako da je Šimatovićeva postrojba izgleda bila "tajna" i dobrovoljačka i da njezine akcije nisu navođene među akcijama van teritorija Srbije a s kojima je visoki dužnosnik MUP-a Srbije bio upoznat.

Tužitelj Nice je dijelom obrazložio pomoćnikovu neobaviještenost ovom tvrdnjom: Jedinica za specijalne operacije je preko Službe državne sigurnosti izravno odgovarala Miloševiću.

Svjedok inače nije rasvijetlio ni ulogu pomoćnika ministra unutarnjih poslova Radovana Stojičića zvanog Badža – ubijenog na toj funkciji – u istočnoj Slavoniji. "Stojičić-Badža je tamo boravio osobno, a ne s jedinicom" i stoga Obrad Stevanović ne zna kojim je načinom došlo do Badžinog djelovanja u istočnoj Slavoniji.

Haag je danas inače spomenut i pred zastupnicima NATO-ve Parlamentarne skupštine. "Suradnja s kaznenim sudom uvjet je približavanja Atlantskom savezu" - ponovio je NATO-v glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer.

XS
SM
MD
LG