Linkovi

Sanader danas u Luxembourgu


Hrvatski premijer Ivo Sanader danas putuje u Luxembourg, gdje će radnu skupinu EU nastojati uvjeriti u punu suradnju Hrvatske s Haaškim sudom. Sanader je odlučio osobno predvoditi prvi sastanak hrvatskog vladinog izaslanstva s radnom skupinom EU. S njim u Luxembourg putuje i ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar-Kitarović, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Hidajet Biščević, te još nekoliko vladinih dužnosnika.

Hrvatsko izaslanstvo radnoj će skupini za procjenu hrvatskog napretka u suradnji s Haaškim sudom predočiti sve što je hrvatska Vlada učinila od 17. ožujka ove godine, te što u najskorije vrijeme još namjerava učiniti. Radna skupina EU, u kojoj su predstavnici Luxembourga, Britanije i Austrije, visoki predstavnik Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, te povjerenik EU za proširenje Olli Rehn, odvojeno će saslušati članove hrvatske Vlade i glavnu haašku tužiteljicu Carlu del Ponte.

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić je u jučerašnjem intervjuu za Hrvatski radio najavio da će premijer Sanader radnoj skupini EU danas predočiti nove dokaze o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, tj. nove spoznaje u potrazi za odbjeglim generalom Antom Gotovinom. No, kako bi Hrvatska bila vjerodostojna, smatra Mesić, i haaško tužiteljstvo i Bruxelles mora uvjeriti u sljedeće: "Treba uvjeriti i haaško tužiteljstvo i naše prijatelje u Europi da smo poduzeli sve i protiv onih koji su prije kršili zakon, koji su sakrivali haaške bjegunce, koji su im osiguravali financijska sredstva, koji su im osiguravali lažni identitet. Upravo te materijale premijer nosi sa sobom."

U Vladi je potvrđeno da će ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić uskoro napustiti svoje ministarsko mjesto zbog zdravstvenih razloga. Bit će to, nakon Miomira Žužula i Andrije Hebranga, treći ministar iz prvog postava Sanaderove vlade, koji napušta ministarsku dužnost. U Vladi su najavljene još neke smjene u policiji i obavještajnom sustavu, a sve kako bi se rad tih službi, kako tvrde, učinio efikasnijim.

Pozicija ministra prometa, mora, turizma i razvitka Božidara Kalmete, za sada se, usprkos optužbama na njegov račun, čini stabilnom. Naime, Kalmetu je ovih dana vrlo neugodno prozvao bivši direktor najsnažnije zadarske tvrtke Tankerske plovidbe Stanko Banić. On optužuje Kalmetu da je prije dvije godine, dok je još bio gradonačelnik Zadra od njega, kao od direktora Tankerske plovidbe, tražio da ta tvrtka mjesečno izdvaja poveću svotu novca za financiranje obitelji i troškova obrane generala Gotovine. Banić tvrdi da se tada razišao s Kalmetom oko načina pomoći generalu Gotovini i danas je zadovoljan zbog toga, jer bi, kaže, bio optužen kao Gotovinin financijer. Banić najavljuje da će otkriti sve sudionike toga sastanka na kojem je traženo da ta zadarska tvrtka izdvaja novac za pomoć Gotovini.

Banić je otišao s direktorskog mjesta u Tankerskoj plovidbi nakon parlamentarnih izbora 2003. Ministar Kalmeta, međutim, takve tvrdnje oštro odbacuje i tvrdi da imaju predizbornu svrhu uoči skorih lokalnih izbora, jer je Banić član SDP-a. Premijer Ivo Sanader je izjavio kako vjeruje svojem ministru Kalmeti, te kako ga zbog toga neće smijeniti.

XS
SM
MD
LG