Linkovi

Prije pregovora s EU, Hrvatska mora ispuniti uvjete iz stand-by aranžmana za 2005.


Hrvatsko izaslanstvo je okončalo razgovore s predstavnicima Svjetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda održane tijekom redovitog proljetnog zasjedanja te dvije financijske institucije u Washingtonu. O najvažnijim temama s ovih razgovora za novinare je govorio ministar financija Republike Hrvatske, Ivan Šuker.

Najvažnije teme na ovim razgovorima bile su stand-by aranžman, vanjski dug, strukturne reforme i fiskalni deficit.

Ivan Šuker: Prije svega možemo konstatirati da 2004. više nije problematična bez obzira na deficit od 4.9 posto. Konstatirano je da je napravljen izuzetno veliki pomak što se tiče fiskalnog deficita od 6.3 na 4.9 posto. To je rezultat izuzetnog napora hrvatske vlade u protekloj godini. Ustanovljeno je i to da je usporen rast vanjskog duga. Istodobno su disciplinirana državna jamstva izdana prošle godine te su smanjena u odnosu na prethodne godine, a smanjeno je i zaduživanje javnih poduzeća. Dakle, 2004. više nije sporna, a to kažem da ne bi bilo špekulacija. Inače, s našim sugovornicima smo se dogovorili da ćemo se sastati u Zagrebu kada ćemo definirati kriterije stand by-a za 2005. godinu. Ti će se razgovori održati od 27. svibnja do 6. lipnja."

Očigledno je da Medjunarodni monetarni fond od hrvatske vlade traži provodjenje strukturnih reformi.

Ivan Šuker: Hrvatska mora napraviti strukturne reforme ne zbog MMF-a, ne zbog Europske unije, nego zbog dobrobiti svojih gradjana i bolje budućnosti. Vlada će do kraja petog mjeseca predložiti odredjene strukturne reforme, a već intezivno radimo na pojačanoj kontroli naplate proračunskih prihoda i to je ono na čemu će Ministarstvo financija inzistirati. Na većoj financijskoj disciplini i na tome da porez trebaju platiti svi oni koji to i trebaju učiniti iz jednostavnog razloga da bi na kraju svi manje plaćali.

Iz dobro obaviještenih izvora unutar Svjetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda saznali smo da je skoro neminovno da strukturne reforme obuhvate mirovinski sustav i zdravstvo, kao dva najveća potrošača sredstava iz proračuna. Isto tako, MMF očekuje da Hrvatska smanji proračunski deficit na najmanje četiri posto.

Predstavnici ministarstva financija su razgovarali i s predstavnicima Europske unije u Medjunarodnom monetarnom fondu, a saznali smo da je ministru Šukeru rečeno da Zagreb ne može računati na otpočinjanje pregovora o učlanjenju u Europsku uniju sve dok se ne stvore uvjeti za novi stand by aranžman, a to su, upravo, maloprije spomenuti uvjeti, uz dodatak da će se to dogoditi bez obzira hoće li Ante Gotovina biti priveden na haški Tribunal ili ne.

Zaključak je da će za hrvatsku vladu 2005.godina biti ključna u odnosima sa Svjetskom bankom i Medjunarodnim monetarnim fondom.

XS
SM
MD
LG