Linkovi

Obnova američko-libijskih diplomatskih odnosa - do kraja godine?


Libijski i americki dužnosnici ocekuju daljnje poboljšavanje odnosa izmedu dvije zemlje nakon dva deseteljeca neprijateljstava. Analiticari i americiki kongresmeni kažu da rastucu suradnju izmedu Washingtona i Tripolija druge zemlje pozorno prate.

Americki i libijski zakonodavci ocekuju da ce dvije zemlje uspostaviti pune diplomatske odnose do kraja godine. Sjedinjene Države su, nakon rušenja Pan Amovog zrakoplova iznad Lockerbiea u Škotskoj pri cemu je poginulo 270 ljudi, 20 godina održavale jednostrane sankcije protiv Libije zbog podrške Tripolija medunarodnom terorizmu. Medutim, u prosincu 2003. Libija je preuzela odgovornost za rušenje zrakoplova, objavila da odustaje od proizvodnje kemijskog i nuklearnog oružja te najavila suradnju u ratu protiv terorizma.

Washington je postupno poceo ukidati sankcije protiv Libije i intenzivirati politicke kontakte. Libijski otpravnik poslova u Washingtonu, Ali Aujali, rekao je na jednom okruglom stolu da unaprijedivanje americko-libijskih odnosa može biti primjer drugima: "Libijska odluka da odustane od oružja masovnog uništavanja ima povijesno znacenje. No nije dovoljno da to Libija sama ucini. Postoje i druge zemlje koje trebaju poduzeti odredene korake i te zemlje prate razvoj situacije izmedu Washingtona i Tripolija."

Predsjednik Bush je pozvao Iran i Sjevernu Koreju da slijede primjer Libije.

Evo što o tome kaže demokratski kongresmen Tom Lantos koji je sudjelovao u tihim pregovorima s libijskim celnikom Muammarom Gaddafijem: "Ne treba puno pojašnjavati situaciju. Americko-libijski odnosi su se dramaticno promjenili. Uspostavljena je ekonomska suradnja, turizam je sve intenzivniji, a zapocinje i akademska i studentska razmjena. Ucnit cu sve što mogu kako bi se slicna situacija ponovila izmedu Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država."

David Mack, bivši djelatnik State Departmenta, je ohrabren nedavnim pomirljivim potezima obje strane, ali tvrdi da pomanjkanje dijaloga izmedu Sjedinjenih Država i drugih zemalja ne pridonosti americkim vanjsko-politickim ciljevima kao što su sprijecavanje širenja nuklearnog oružja i borba protiv terorizma. Trish Katyoka iz Amnesty Internationala poziva pak Tripoli da reintegraciju u medunarodnu zajednicu poprati i popravljanjem ljudskih prava u zemlji.

XS
SM
MD
LG