Linkovi

Libija će isplatiti odštetu žrtvama terorističkog napada na avion Pan Am-a (14/8/03) - 2003-08-14


Libija i pravni zastupnici obitelji žrtava terorističkog napada na zrakoplov Pan Ama, koji je 1988. godine eksplodirao nad mjestom Lockerbie u Škotskoj, potpisali su sporazum prema kojem će Libija u jednoj švicarskoj banci otvoriti račun s pologom od dvije milijarde i sedamsto milijuna dolara, s kojeg će biti isplaćena odšteta obiteljima žrtava.

Sporazum je potpisan jučer u Londonu.

Prema sporazumu, Libija je također obavezna poslati pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojem će preuzeti odgovornost za podmetanje bombe u američkom putničkom zrakoplovu. U nesreći je poginulo 259 putnika i članova posade te 11 ljudi na zemlji, mještana Lockerbieja.

Škotski sud, koji je u ovom slučaju zasjedao u Nizozemskoj, osudio je 2001. godine jednog agenta libijske obavještajne službe na kaznu doživotnog zatvora, nakon što je ustanovljeno da je on podmetnuo bombu u avionu. Drugi libijski državljanin, također agent obavještajne službe, oslobođen je optužbi.

Prema sporazumu, libijski državni dužnosnici također moraju javno osuditi terorizam te pristati na suradnju u daljnjim istragama ovog terorističkog napada, ukoliko do njih dođe.

Ako Libija ispuni ove uvjete, Vijeće sigurnosti UN-a će glasovati o ukidanju gospodarskih sankcija koje je svjetsk aorganizacija uvela 1992. godine.

Još se ne zna hoće li Sjedinjene Države ukinuti vlastite sankcije protiv Libije te hoće li Libija biti nakon ovoga biti uklonjena s popisa zemalja koje pomažu terorizam, kojeg sastavlja Državno tajništvo.

Dužnosnik Državnog tajništva izjavio je Glasu Amerike da je ovaj sporazum "prihvatljiv za američku vladu ukoliko je prihvatljiv i za obitelji žrtava."

XS
SM
MD
LG