Linkovi

Libija najavila da će uništiti svoje oružje masovnog uništavanja (20/12/03) - 2003-12-20


Predsjednik Bush i britanski premijer Tony Blair priopćili su kako je Libija najavila da će uništiti svoje oružje masovnog uništavanja i prekinuti programe njegova razvoja te dozvoliti međunarodnim inspektorima nadzor tih aktivnosti.

Do iznenadne objave došlo je nakon devet mjeseci tajnih razgovora između libijskih, američkih i britanskih diplomata. Bijela kuća je priopćila da je Libija objelodanila Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji informacije o svojim programima nuklearnog i kemijskog oružja, kao i aktivnostima glede biološkog oružja i raketa. Predsjednik Bush je izjavio da će ova odluka učiniti Ameriku sigurnijom, a svijet mirnijim: "Dok libijska vlada poduzima ove bitne korake i iskazuje svoju ozbiljnost po tom pitanju, njena dobra namjera bit će nagrađena. Libija može ponovno zauzeti svoje sigurno i uvaženo mjesto među drugim zemljama i s vremenom poboljšati svoje odnose sa Sjeidnjenim Državama."

Libija je obećala da će uništiti kemijsko oružje i rakete od preko 300 kilometara dometa, te sve elemente programa nuklearnog i kemijskog oružja i dopustiti međunarodnim inspektorima da to nadziru i provjere, priopćeno je iz Bijele kuće.

Ako Libija ispuni svoja obećanja to će otvoriti put ukidanju sankcija koje su na snazi protiv te zemlje. Predsjednik George Bush kazao je tim povodom da su rat u Iraku i napori na zaustavljanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje poslali jasnu poruku zemljama poput Libije da moraju napustiti programe razvoja oružja masovnog uništavanja. George Bush je rekao kako je to korak od velike važnosti u zaustavljanju proizvodnje oružja masovnog uništavanja, kao i za rat protiv međunarodnog terorizma. Američki predsjednik je dodao da se Libija također mora u angažirati u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG