Linkovi

Libija spremna prihvatiti odgovornost za postavljanje bombe u zrakoplovu Pan Am-a (12/8/03) - 2003-08-12


Državni tajnik Colin Powell izjavio je da je Libija vrlo blizu pristanku da prihvati odgovornost za bombaški napad na zrakoplov američke kompanije Pan-Am, koji je eksplodirao nad Škotskom 1988. godine.

Gospodin Powell je ovo izjavio u Washingtonu, nakon povratka iz Londona, gdje su o ovoj temi pregovarali predstavnici Sjedinjenih Država, Britanije i Libije.

Prema novinskim izvješćima, Libija će u jednoj švicarskoj banci otvoriti bankovni račun za obeštećenje obitelji žrtava, u vrijednosti od dvije milijarde i sedamsto milijuna dolara. Svaka od 270 obitelji dobila bi oko 10 milijuna dolara. Libija će potom prihvatiti odgovornost za podmetanje bombe, i to pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda. Od Libije se također očekuje suradnja u nastavku istrage ovog napada.

Ukoliko Libija učini sve to, te obeća da se neće više baviti terorizmom, Vijeće sigurnosti će ukinuti gospodarske sankcije protiv te zemlje.

Zrakoplov Pan Am-a na letu 103 eksplodirao je iznad mjesta Lockerbie u Škotskoj. U nesreći je poginulo 259 članova posade i putnika, te 11 osoba na zemlji. Za postavljanje bombe u avionu osuđen je jedan agent libijske obavještajne službe, koji sada služi kaznu doživotnog zatvora.

XS
SM
MD
LG