Linkovi

Libija službeno prihvatila odgovornost za Lockerbie (16/8/03) - 2003-08-16


Libija je službeno prihvatila odgovornost za teroristički napad na američki putnički zrakoplov, koji je 1988. eksplodirao nad Lockerbiejem u Škotskoj. U pismu upućenom Ujedinjenim narodima, Libija se odriče terorizma, obećava punu suradnju u daljnjim istragama Lockerbieja i pristaje uplatiti "odgovarajuću odštetu" u posebni fond za obitelji 270 žrtava.

Sjedinjene Države i Britanija priopćile su da se više neće protiviti ukidanju sankcija svjetske organizacije protiv Libije. Ipak, američki dužnosnici također kažu da će američke ekonomske sankcije protiv Tripolisa ostati "na punoj snazi", zbog stanja ljudskih prava u Libiji i nastojanja libijske vlade da se domogne oružja za masovno uništavanje.

Libija je pristala platiti 2,7 milijardi dolara obiteljima žrtava. Ukoliko sankcije budu ukinute, kažu američki dužnosnici, obitelji će primiti prvih četiri milijuna dolara od ukupne svote od deset milijuna dolara za svaku osobu ubijenu u napadu. Preostalih šest milijuna dolara neće biti plaćeno, ukoliko Sjedinjene Države također ne ukinu sankcije protiv Libije, te ukoliko ta zemlja ne bude uklonjena s američkog popisa zemalja koje podržavaju terorizam.

Francuska je, međutim, zaprijetila vetom u Vijeću sigurnosti, jer je Libija isplatila samo 33 milijuna dolara obiteljima 170 žrtava terorističkog napada na francuski putnički zrakoplov nad Nigerom 1989. Američki državni tajnik Colin Powell pozvao je svojeg francuskog kolegu Dominiquea de Villepina da se ne suprotstavlja sporazumu o Lockerbieju.

XS
SM
MD
LG