Linkovi

Broj terorističkih napada u 2003. najmanji od 1969. godine (30/4/04) - 2004-04-30


Sjedinjene Države su objavile da su vlade diljem svijeta napredovale u borbi protiv terorizma, ali je istaknuto kako su potrebni dodatni resursi i snažnija politička volja. U novom izvješću američko Državno tajništvo pohvalilo je Libiju jer se odrekla terorizma, ali je kritiziralo Iran zbog – kako je rečeno – nastavljanja sponzoriranja terorizma.

U svojem godišnjem izvješću, “Struktura globalnog terorizma u 2003. godini”, State Department je zaključio da je broj terorističkih incidenata prošle godine bio najniži od 1969. godine. Broj žrtava od terorizma također je smanjen, sa 725 poginulih u 2002. na 307 prošle godine.

U to, međutim, nisu ubrojeni napadi na koalicijske snage u Afganistanu i Iraku premda dužnosnici administracije nazivaju pobunjenike teroristima. Koordinator Državnog tajništva za pitanja terorizma, Cofer Black, pojasnio je da napadi na koalicijske snage u Iraku i Afganistanu ne odgovaraju definiciji terorizma koju koristi State Department.

U izvješću se, između ostaloga, ističe da je teroristička mreža al-Qaida pretrpjela značajnu štetu zahvaljujući međunarodnim protu-terorističkim naporima. Gospodin Black je dodao da smanjenje broja terorističkih napada uglavnom valja pripisati povećanoj suradnji među zemljama.

"Sada imamo stanje kakvo je trebalo biti i ranije, a koje se može opisati kao zajednički rad. U ovome smo zajedno, imamo zajedničke interese...Jedni drugima čuvamo živote građana. Prihvaćeni cilj je zaštita nedužnih muškaraca, žena i djece. Jednostavno, sada bolje obavljamo svoj posao."

U izvješću se ističe da je Iran bio najaktivniji u prošloj godini na polju terorizma kojeg sponzoriraju države. Šest drugih zemalja, koje se također karakteriziraju kao sponzori terorizma, ostvarile su značajne promjene. Suradnja Sudana znatno se povećala, stoji u izvješću, dok se Libija javno odrekla svakog budućeg sponzoriranja terorizma. Cofer Black dodaje da je Libija puno postigla, ali je potrebno još poduzeti neke korake kako bi je Sjedinjene Države skinule sa svog popisa zemalja koje podržavaju terorizam.

"Oni su, očito, odbacili terorizam. Međutim, još postoje neka otvorena pitanja s Libijom, a među njima je i potreba da se osigura da Tripoli više nema nikakve daljnje veze s terorističkim organizacijama."

Irak se, također, nalazi na popisu zemalja koje podržavaju terorizam premda je svrgnuta vlada Saddama Husseina. Gospodin Black je dodao da Sjedinjene Države trebaju dobiti jamstva o namjerama i suradnji bilo koje buduće iračke vlade prije nego što Bagdad bude skinuta s američkog popisa zemalja sponzora terorizma. Na regionalnoj razini, u izvješću se navodi da su istočna, a naročito jugoistočna Azija postale središte potpore i logistike za al-Qaidu i druge slične terorističke organizacije.

U dijelu izvješća koje se odnosi na Europu navodi se da su europske zemlje usko surađivale sa Sjedinjenim Državama u globalnoj protuterorističkoj kampanji, a njihov se napor ocjenjuje ključnim. U izvješću nema dijela koji se posebno odnosi na Hrvatsku. Ističe se, međutim, da su unatoč ograničenim resursima zemlje jugoistočne Europe aktivno podržale međunarodnu koaliciju protiv terorizma.

“Hrvatska, Albanija, Srbija i Crna Gora, Bosna i Hercegovina, te Bugarska surađivale su u borbi protiv organiziranog kriminala i raznih oblika krijumčarenja ljudi, pojačavanja granične sigurnosti te unaprijeđivanje obuke granične policije”, navodi se u izvješću “Struktura globalnog terorizma u 2003. godini” koji je objavilo američko Državno tajništvo.

XS
SM
MD
LG