Linkovi

'Planiranje nuklearne bombe - doktorska dizertacija' (13/3/04) - 2004-03-12


Nedavno otkriće međunarodnog krijumčarskog lanca koji je zainteresiranim klijentima dostavljao pakistansku nuklearnu tehnologiju zabrinulo je mnoge na Zapadu. O sve većoj opasnosti od nuklearnog terorizma te mjerama koje se poduzimaju kako bi se okončala ta vrst krijumčarenja, iz Islamabada javlja Michael Kitchen.

Stručnjaci za nuklearnu tehnologiju smatraju da je mogućnost da se neka teroristička organizacija dokopa nuklearne bombe – vrlo stvarna. Zabrinutost je pojačana nakon što je prošli mjesec jedan pakistanski znanstvenik priznao da je Libiji, Iranu i Sjevernoj Koreji prodao planove konstrukcije nuklearnog naoružanja kao i izvjesnu količinu materijala koja je za to potrebna.

Melissa Fleming, glasnogovornica Međunarodne agencije za kontrolu atomske energije kaže da je pakistanski slučaj zabrinuo mnoge: "Najviše nas je zabrinula činjencia da se planova domogla Libija… kada bi se putem crnog tržišta tih planova dokopala neka paradržavna skupina… bilo bi to vrlo opasno."

Potrebno je znanje s poslije-diplomskog studija

Čak i bez finalnih planova za konstrukciju, nuklearna je bomba gotovo nadohvat ruke mnogim terorističkim skupinama, ukoliko posjeduju novac i dovoljno vremena za njezin razvoj. Ovu činjenicu objašjava pakistanski nuklearni fizičar Pervez Hoodbhoy: "Sa znanstvene točke gledišta, problem je razmjerno lagan. Potrebno je znanje s poslije-diplomskog studija fizike. Planiranje bombe mogla bi biti nečija doktorska disertacija. Za samu gradnju potrebna je ekipa inženjera, tehničara, možda 15-20 ljudi. Za to vam treba godina dvije."

Najteže je pronaći uran i plutonij, prikladne gradacije za izradu bombe, no i taj se problem može riješiti – kaže ovaj pakistanski stručnjak te dodaje da je “dovoljno poznavati prave ljude u državama bivšeg Sovjetskog Saveza.” Melissa Fleming objašnjava situaciju s ruskim nuklearnim arsenalom: "Dobra je vijest činjenica što su slučajevi krijumčarenja nuklearnog materijala rijetki te nepovezani jedni s drugim. Posljednji je slučaj zabilježen prije nekoliko godina. To naravno može značiti i to da drugi slučajevi nisu bili otkriveni… Ili su pak postojeći arsenali dobro osigurani pa krijumačrenja uopće nema."

Kompaktnu napravu veličine putne torbe teško je sastaviti

Međunarodni sustav sigurnosti nije i jedini način spriječavanja nuklearnog terorizma. Fizičar Fred Singer kaže da je nuklearno oružje male veličine vrlo teško prokrijumčariti preko granice: "Ako bombu želite prokrijumčariti u putnoj torbi, potreban vam je visok stupanj efikasnosti, a to je mnogo teže postići nego sastaviti bombu koju ćete postaviti u kamion."

Zbog toga, kaže Fred Singer, takva bi nuklearna bomba male veličine morala biti sastavljena u blizini cilja napada, što bi pridonijelo većoj vjerojatnosti ranog otkrivanju potencijalnih napadača.

XS
SM
MD
LG