Linkovi

Sjeverna Koreja trebala bi se povesti za primjerom Libije (27/7/04) - 2004-07-27


Glavni američki dužnosnik za kontrolu naoružanja pozvao je Sjevernu Koreju da se povede za primjerom Libije i odustane od svojeg programa za razvoj nuklearnog oružja. U govoru na sveučilištu Yonsei u glavnom gradu Južne Koreje Seulu, pomoćnik američkog državnog tajnika za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost John Bolton izjavio je da je napuštanjem programa za razvoj nuklearnog oružja Libija dobila priliku za razvoj novih odnosa sa Sjedinjenim Državama i sa svijetom.

Nakon odluke Libije da se razoruža uslijedilo je ublažavanje odnosa sa Sjedinjenim Državama, poboljšavanje poslovnih veza i poduzimanje koraka u smjeru ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa. "Sjedinjene Države održale su obećanje zadano Libiji," rekao je gospodin Bolton, dodajući: "to svi vide, čak i Pjongjang."

U listopadu 2002, Sjeverna je Koreja priznala da ima tajni program za obogaćivanje urana, unatoč sporazumu iz 1994, kojim joj je to zabranjeno. Američka Središnja obavještajna agencija CIA procjenjuje da Sjeverna Koreja već ima jednu, a možda i dvije nuklearne bombe, kao i rakete srednjeg dometa, koje te bombe mogu ponijeti do cilja.

Pomoćnik američkog državnog tajnika za istočnoazijska i pacifička pitanja James Kelly izjavio je da Sjedinjene Države neće dozvoliti postizanje još jednog nedorečenog sporazuma sa Sjevernom Korejom.

"Tražimo potpuno ukidanje sjevernokorejskog nuklearnog programa, koje se može provjeriti. Neće nas zadovoljiti ništa manje od toga. Ne možemo prihvatiti još jedno djelomično rješenje, kojim se neće riješiti cijeli problem, već će ono omogućiti Sjevernoj Koreji da neprestano prijeti drugima obnavljanjem svojeg nuklearnog programa."

Pomoćnik državnog tajnika Kelly izjavio je da bi se pitanje sjevernokorejskog nuklearnog programa, kojima Pjongjang prijeti susjednim zemljama, trebalo rješavati multilateralnom diplomacijom.

XS
SM
MD
LG