Linkovi

BiH

2017: Godina razjedinjenog Predsjedništva


Predsjedništvo BiH u posjeti Srbiji, 2017.
Predsjedništvo BiH u posjeti Srbiji, 2017.

Institucija koja prema Ustavu brine o vanjskoj politici u protekloj godini nije uspjevala da u važnim trenucima,i u međunarodnoj areni govori jednim glasom. Tri člana iz tri konstitutivna naroda, uglavnom se ne slažu, osim u vanjskoj, ni u unutrašnjoj politici, gdje nastupaju kao vođe stranaka. 2017. jedna je od izgubljenih godina a prema najavama samih članova Predsjedništva, ni u 2018. nije realno očekivati da se slažu više.

Sa novogodišnjeg prijema, Predsjedavajući Predsjedništva BiH poručuje javnosti da su on i njegova dvojica kolega prodonijeli "situaciji" u zemlji iznošenjem pojedinačnih a ne usaglašenih stavova u protekloj godini.

ČOVIĆ: Predsjedništvo doprinijelo "situaciji"
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00

​Tome su svjedočili i građani.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda

Ivanić je godinu dočekao izjavama o optimizmu a ispraća je pozivom da se dio Oružanih snage BiH "iz inata" postroji u Banja Luci u čast praznika koji je osporila najviši sud u zemlji.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda

Na samom početku 2017. Izetbegović je prouzrokovao političku krizu jednostranim insistiranjem da BiH oživi tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde. Potez se završio pravnim debaklom BiH i višemjesečnom unutrašnjom krizom ali i napetostima u odnosu BiH i Srbije.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda

Kraj godine Čović je dočekao na funkciji Predsjedavajućeg i izjavama da evropski put BiH "može i da sačeka". Javno je reagovao i osporavao presudu za ratni zločin donesenu pred MKTJ.

Neusaglašeno, i van zemlje

Predsjedništvo jednim glasom, u 2017. nije govorilo ni pred UN-om. Zbog neusaglašenosti stavova BiH je bila uzdržana prilikom glasanja o rezoluciji za poništenje odluke američkog predsjednika Trumpa o prihvatanju Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Slike o neusaglašenosti Predsjedništvo nije bilo lišeno ni prilikom zvaničnih posjeta. U Beogradu, Izetbegović je prekršio protokol, kako bi pojasnio da ne dijeli upravo izrečeni stav o Kosovu, kolege Čovića.

Broj službenih saopćenja, svako na tri jezika, pokazuje da su članovi Predsjedništva u 2017. uglavnom izvršavali svoje dnevne i protokolarne zadatke.

Ipak o velikim pitanjima, nisu se uspijevali složiti.

Na kraju godine usvojili su i prijedlog budžeta institucija BiH, koje će i u 2018. potrošiti oko milijardu KM javnog novca.

Na izborima 2014. aktuelni članovi Predsjedništva dobili su glasove skoro 70 % glasača, ukupno oko 700 hiljada glasova od oko milion koliko ih je glasalo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG