Linkovi

Međunarodni sud pravde: Zahtjev za reviziju presude neće biti razmatran


Međunarodni sud pravde pisao članovima Predsjedništva BiH
Međunarodni sud pravde pisao članovima Predsjedništva BiH

Međunarodni sud pravde odbio je zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, potvrđeno je Slobodnoj Evropi.

Sud navodi da je razmotrio pisma koja su poslali članovi Predsjedništva BiH i zaključuje da sadržaj pokazuje da nikakva odluku nije donesena unutar institucija BiH.

Zbog toga Međunarodni sud pravde ne može ništa poduzeti u vezi zahtjeva za reviziju presude, navodi se u pismu kojeg je članovima Predsjedništva BiH uputio Philippe Couvreur, pisar Suda.

Zahtjev je 23. februara predao Sakib Softić, te pravnici koji su radili na tome.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, naveo je u pismu poslanom Sudu da se o zahtjevu nije razgovaralo u institucijama BiH.

Odluka o podnošenju zahtjeva donesena je na neformalnom sastanku kojeg su organizovale nevladine organizacije pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Na ovu temu Ivanić i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, zakazali su za danas vandrednu konferenciju za novinare.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG