Linkovi

Izetbegović odluku Međunarodnog suda pravde gleda kao ciničnu manipulaciju


Bakir Izetbegović: Težak udarac
Bakir Izetbegović: Težak udarac

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je odluku Međunarodnog suda pravde da ne razmatra zahtjev za reviziju presude ocijenio političkom.

Izetbegović navodi da je Sud obrazložio da ne može poduzeti nikakve aktivnosti po zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid zato što nije bilo jedinstvenog stava u Predsjedništvu BiH.

Smatra da odluka Suda nije pravna….

„Jer, da se oslonio na vlastite dokumente, Sud ne bi mogao odbiti mandat Sakiba Softića, ustanovljen ranijm odlukama Predsjedništva”, kazao je Izetbegović.

Vjerovanja je da se Međunarodni sud pravde nije upustio u to da preispita legitmitet Sakiba Softića kao ovlaštene osobe za podnošenje zahtjeva, jer su znali da ga ne mogu zaustaviti.

Tri stava o reviziji

Umjesto toga, kako je rekao, Sud je donio političku odluku nakon što je od tri člana Predsjedništva BiH zatražio i dobio stav o reviziji, znajući da jedinstvenog stava nema.

Da se glasalo u Predsjedništvu BiH, Ivanić bi bio protiv podnošenja zahtjeva za reviziju presude, Bakir Izetbegović za, a sudržan bi bio Dragan Čović.

„Sud je jako dobro znao stav gospodina Mladena Ivanića i znao je da je preispitivanje ranijih odluka Predsjedništva siguran put u zaustavljanje pravde. Mladen Ivanić ima pravo na svoje političke stavove i tu nema mjesta ljutnji, ali Sud nema pravo na cinične manipulacije kada je pristup obespravljenih međunarodnoj pravdi u pitanju”, rekao je Izetbegović, te dodao da je Čović trebao snažnije stati uz zahtjev za reviziju presude.

Cinizam je, kaže, tražiti novu saglasnost da se proces nastavi od onih koji se javno suprotstavljaju reviziji procesa.

Na pitanje novinarke Slobodne Evrope da li je očekivao ovakav rezultat jer Međunarodni sud pravde odlučuje po zahtjevu država, a jedinstvenog stava u Predsjedništvu BiH nije bilo, Izetbegović je odgovorio:

„Naravno da smo uzimali sve to u obzir. Samo sam se nadao da će biti pravde.”

Na dodatno pitanje da li je ipak do političara BiH, a ne do Suda, Izetbegović kaže:

„Mislim da je tu ta sprega bila. Hajde da pitamo onoga ko je zainteresiran da se sve ovo ne desi.”

BiH je Međunarodnom sud pravde podnijela tužbu da protiv Srbije, smatrajući je odgovornom za genocid počinjen u BiH. Presudom, koja je objavljena 2007. godine, Srbija je oslobođena od optužbe za odgovornost počinjenja genocida u Srebrenici uz obrazloženje da preko svojih organa i zvaničnika u tome nije učestvovala.

„Institucija koja se zove Međunarodni sud pravde odlučila je da zalupi vrata pred nosom onih koji traže pravdu. (…) Sud je potvrdio da nema ravnopravnosti za male”, rekao je bošnjački član Predsjedništva.

Radončić kao zadnja ličnost

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, kazao je da je kao Bošnjak tužan odluom Suda, ali da očekuje obrazloženje od Izetbegovića, obrazloženje zašto je imao pogrešnu procjenu.

„Gospodin Radončić je zadnja ličnost koja može mene komentarisati, moje odluke”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao i da ga je baš briga šta će biti sa njegovom političkom karijerom, i dodao:

„Ovo je za mene težak udarac, kao Bošnjaka i kao političara.”

XS
SM
MD
LG