Linkovi

UN odbacile Trampovu odluku o Jerusalimu


Američka ambasadorka u UN Niki Hejli
Američka ambasadorka u UN Niki Hejli

Generalna Skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se odbacuje američko priznanje Jerusalima kao prijestolnice Izraela sa 128 glasova za, 9 protiv I 35 uzdržanih. Rezolucija nije obavezujuća, ali ima moralnu težinu I pokazuje raspoloženje većine u međunarodnoj zajednici.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli prethodno je upozorila da će glasanje odlučiti o tome “kako će SAD gledati na zemlje koje ih ne poštuju u UN”.

“SAD će zapamtiti ovaj dan u kojem su napadnute u Generalnoj skupštini UN zbog odluke koju su donele kao suverena država. Sjetićemo se toga kada nas budu zvali da ponovo damo najveći doprinos UN-u. Sjetićemo se toga I kada nas mnoge zemlje budu zvale da im pomognemo novcem ili uticajem”, rekla je Niki Hejli pre nego što je rezolucija usvojena.

Američki predsednik Donald Tramp nedavno je odlučio da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela I presele svoju ambasadu tamo, što je velika promjena u američkoj politici prema toj zemlji.

Prije Generalne skupštine, Vijeće sigurnosti UN-a je usvojio rezoluciju kojom se “duboko žali zbog odluke o statusu Jerusalima”, a za koju je glasalo 14 od 15 članica Vijeća sigurnosti, osim SAD koje su uložile veto I spriječile njeno usvajanje.

Bosna i Hercegovina je bila suzdžana prilikom glasanja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG