Linkovi

Revizija presude: Političari iz RS odbili doći na sjednicu Parlamenta BiH


Sjednica je odgođena za 7. mart.
Sjednica je odgođena za 7. mart.

Zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske (RS), otkazana je današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH).

Ovaj potez poslanici iz RS su obrazložili time da čekaju zvaničnu odluku o pokretanju zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Kvorum za današnju sjednicu je bio ispunjen uprkos ne dolasku 14 poslasnika iz RS. Ipak, nakon pauze je donesena odluka da se sjednica otkaže.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) su se oglasili putem saopštenja: „Takav postupak nema nikakvo političko opravdanje, posebno ne u pitanju koje treba rješavati isključivo u domenu prava”.

Pozvali su poslanike iz RS da uzdrže od daljih postupaka koje ometaju rad državnih institucija.

Savjetovanje u Gradskoj vijećnici

Istovremeno traju pripreme za savjetovanje u vezi zahtjeva za reviziju presude, a koje će pod pokroviteljstvom Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, biti održano sutra u sarajevskoj vijećnici.

Nakon toga bit će poznata odluka o pokretanju zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde.

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničog doma Parlamenta BiH, zatražio je otkazivanje sjednice jer, kako kaže, ne postoje „demokratski uslovi za njeno održavanje”.

„Naime u jučerašnjoj izjavi, predsjedavajući Predsjedništva BiH je konstatovao da je napadnut Ustav BiH zbog odluke da se o reviziji tužbe BiH protiv Srbije raspravlja na neformalnim sastancima i donosi odluka koja je isključivo u nadlženost Predsjedništva BiH”, kazao je Bosić.

Na temu zahtjeva revizije presude Predsjedništvo BiH nije zasjedalo.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je početkom sedmice da se nije zasjedalo jer nije bilo saglasnosti članova Predsjedništva BiH.

„Jedan (Dragan Čović) iz razloga vrlog jasnog, jer je rekao da ne podržava tužbu, ali da neće da učestvuje ni u kakvom preglasavanju”, dodao je Ivanić.

Sastanci u Predsjedništvu

U toku jučerašnjeg dana u zgradi Predsjedništva su održana dva sastanka. Ivanić se sastao sa predstavnicima RS u zajedničkim institucijama BiH, dok je Izetbegović razgovarao sa Sakibom Softićem, zastupnikom BiH u procesu protiv Srbije.

Niko se nije obraćao novinarima po završetku sastanaka.

Izetbegović je stava da se ne može trgovati sa zahtjevom za reviziju presude, niti se mogu praviti politički kompromisi.

„Mislim da ćemo se suočiti sa najtežom postdejtonskom krizom. Mislim da mi naprosto ne možemo aktivno zaustaviti, jer ono što se od nas očekuje, od mene, da aktivno zaustavljam agenta u njegovom pokušaju da ostvari. Ovo nije nešto što je upućeno protiv srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, Srbiji”, kazao je ranije Izetbegović.

BiH je podnijela Međunarodnom sudu pravde tužbu protiv Srbije, smatrajući je odgovornom za genocid počinjen u BiH. Presudom, koja je objavljena 2007. godine, Srbija je oslobođena od optužbe za odgovornost počinjenja genocida u Srebrenici uz obrazloženje da preko svojih organa i zvaničnika u tome nije učestvovala.

U podnošenju zahtjeva za reviziju presude moraju se priložiti novi ključni dokazi. Za sada, javnosti nisu saopštene informacije o eventulanim novim dokazima. Rok za podnošenje zahtjeva ističe 26. februara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG