Linkovi

NASTAVAK POLITIČKE KRIZE: Otkazan sastanak stranačkih lidera


Članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović
Članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Sastanak lidera političkih stranaka u Bosni i Hercegovini (BiH), koji se na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Dragana Čovića trebao održati danas u Mostaru, otkazan je jer većina pozvanih učesnika nije izrazila želju da prisustvuje dogovorenom sastanku.

„Planirani radni ručak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i članova Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića u Mostaru, s početkom u 13.00 sati, otkazuje se zbog nemogućnosti dolaska određenog broja učesnika”, stoji u saopćenju Predsjedništva BiH.

Bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke Demokratske Akcije (SDA), Bakir Izetbegović još je sinoć potvrdio da neće doći u Mostar, uz obrazloženje da je za njega neprimjerno razgovarati sa onima koji, kako že, koordinirano ruše institucije BiH.

Predsjednik Saveza za boju budućnost (SBB), Fahrudin Radončić je zbog odluke bošnjačkog člana Predsjedništva da ne prisustvuje sastanku, također otkazao svoj dolazak, kazavši da se time „gubi politički karakter i smisao namjere”.

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) iz Republike Srpske Branislav Borenović smatra da je sastanak na kojem bi prisustvovao predsjednik RS-a Milorad Dodik, neprihvatljiv.

„Nemamo ništa protiv toga da Čović razgovora sa Dodikom, jer oni su dio vladajuće većine u RS-u, ali imamo pravo da kažemo kako na sastanku s Dodikom nema smisla sjediti”, kazao je Borenović.

Kako je rekao za N1, srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, bio je spreman doći na sastanak, te je izrazio žaljenje zbog njegovog otkazivanja jer smatra da postoje mnoga otvorena pitanja o kojima treba sjesti i razgovarati.

„BiH se mjesecima nalazi u krizi, nije riješeno pitanje o Transportnoj zajednici, postoje zahtjevi EU da se ponovo razmatra Zakon o akcizama. Puno je otvorenih pitanja i svaki razgovor za mene je bio koristan”, kazao je Ivanić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG