Linkovi

Revizija presude: Pismo na pismo


Međunarodni sud pravde
Međunarodni sud pravde

U pismima koje je Međunarodni sud pravde u Hagu (MSP) uputio trojici članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), od njih se traži pojašnjenje u vezi statusa Sakiba Softića, pravnog agenta BiH, koji je 23. februara predao zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

U pismima upućenim trojici predsjednika navedeno je da se njihov odgovor u vezi statusa Sakiba Softića očekuje do 2. marta ove godine.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u julu prošle godine uputio je pismo Sudu u Hagu u kojem osporava legitimitet Sakiba Softića, trvdeći da je on bio imenovan za agenta samo u slučaju tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore, te da je njegov mandat okončan 2007. godine donošenjem presude.

​Pismo sličnog sadržaja u kojem se navodi da Softić nema legitimitet da zastupa BiH pred Sudom u Hagu, 3. februara je na adresu Suda poslao i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Zabuna u Hagu

Ova dva pisma, kako kaže bošnjački član predsjedništva Bakir Izetbegović, dovela su do zabune u Međunarodnom sudu u Hagu, nakon čega je Sud od Predsjedništva BiH zatražio pojedinačno očitovanje o statusu Sakiba Softića.

„Činjenica koju niko u Bosni i Hercegovini ne može osporiti, pa ni Ivanić, jeste da je odlukom Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine Softić imenovan i ovlašten kao agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde za sve pravne radnje i postupke koji se odnose na tužbu BiH“, rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić
Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić

​Bošnjački član Predsjedništva tvrdi da u odluci iz 2002. godine nije propisano ograničenje mandata agenta Softića.

Međutim, Ivanić kaže da je u svom pismu naveo da je odluku, nakon političkih konsultacija unutar malog broja predstavnika bošnjačkog naroda, donio sam Softić.

„Agent je tu da zastupa zemlju, ali nije agent tu da pokreće slučajeve u ime zemlje. Dakle, zahtjev za revizijom je stav jednog pojedinca, iza njega ne stoji ni Predsjedništvo, ni Vijeće ministara, niti Parlament BiH“, rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović ranije je izjavio da za njega revizija presude nije sporna i da ne želi spekulirati s osjećajima žrtava, ali da se ne smije desiti da u se Predsjedništvu BiH donose slične odluke bez konsenzusa.

Dragan Čović
Dragan Čović

Otvoreno pismo

Na konferenciji za novinare održanoj danas, Ivanić je novinarima saopćio da je pismo koje je njemu upućeno od strane Međunarodnog suda pravde u Hagu, bilo otvoreno, te da je to učinila „bošnjačka strana“, jer su, kako kaže, Bošnjaci imali pristup pismu.

​„Ljudi su sebi uzeli za pravo da se zahtjev predsjedavajućeg da mu se dostavi zatvoreno pismo pravnim putem, prekrši. Sve je to posljedica ohrabrenja koje je ta struktura dobila nalogom jednog člana predsjedništva“, izjavio je Ivanić.

Iz kabineta Izetbegovića stigao je odgovor u kojem demantuju tvrdnje predsjedavajućeg Ivanića.

„Otvorena je samo jedna koverta i to ona naslovljena na člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića“, poručili su iz kabineta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG