Linkovi

Mladen Ivanić odluku Međunarodnog suda pravde smatra ličnim uspjehom


Mladen Ivanić
Mladen Ivanić

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, osvrnuo se danas na odluku Međunarodnog suda pravde da neće razmatrati zahtjev za reviziju presude po osnovu tužbe BiH protiv Srbije za genocid.

„Za mene je ovo potpuno očekivana odluka”, kazao je Ivanić.

Kaže da je danima bezupješno upozoravao na to da se o zahtjevu za reviziju odlučuje van institucija BiH. O tome je pisao i sudijama Međunarodnog suda pravde.

„Koncept vaninstitucionalnog djelovanja bio je i ostao jedini koncept koji je bošnjačko političko rukovodstvo zagovaralo”, kazao je Ivanić.

Da se glasalo u Predsjedništvu BiH, Ivanić bi bio protiv podnošenja zahtjeva za reviziju presude, Bakir Izetbegović za, a sudržan Dragan Čović.

Ponovio je obrazloženje Međunarodnog suda pravde koji je naveo da neće razmatrati zahtjev za reviziju presude jer niti jedna institucija BiH nije o tome odlučivala.

Kazao je da ovo smatra „ličnim uspjehom u političkoj karijeri”.

Odluka Međunarodnog suda pravde, kaže Ivanić, definitivno je pokazala da se u ime BiH „stvari mogu razvijati samo kada imaju podršku sva tri naroda”.

„I da više nikome ne može da stoji da se stalno poziva u ime Bosne i Hercegovine, a govori o jednom narodu”, dodao je Ivanić.

Kazao je da ni u jednom trenutku nije zloupotrebljavao žrtve.

Poigravanje sa BiH

Na odluku Međunarodnog suda pravde komentar je dao i Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH: „Žao mi je što smo se opet poigrali s Bosnom i Hercegovinom i pokazali da takav sistem ne funkcioniše. Mislim da smo ugled države oslabili kada je riječ o međunarodnoj instituciji.”

Dragan Čović
Dragan Čović

Odluka o podnošenju zahtjeva donesena je na neformalnom sastanku kojeg su organizovale nevladine organizacije pod pokroviteljstvom Izetbegovića.

Prisustvovali su, između ostalih, čelni ljudi Saveza za bolju budućnost, Demokratske frotne, Socijaldemokratske partije i drugih stranaka i podržali Izetbegovića u podnošenju zahtjeva za reviziju presude.

XS
SM
MD
LG