Linkovi

U GOSTIMA KOD ČOVIĆA: Dodik podržao aktivnosti HDZ-a


Sastanak Dragana Čovića i Milorada Dodika održan 16. juna u Banja Luci
Sastanak Dragana Čovića i Milorada Dodika održan 16. juna u Banja Luci

U posljednje vrijeme Milorad Dodik i Dragan Čović razvijaju političku saradnju, a koju je nakon junskog sastanka Čović nazvao „snalaženjem do narednih izbora”.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), na današnjem mostarskom sastanku dao je nekoliko obećanja Draganu Čoviću, hrvatskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

Dodik kaže da su sastanci primjer dobre saradnje između Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čiji je predsjednik, i Hrvatske demokratske zajednici (HDZ) na čijem čelu je Čović.

Dodik je kazao da će SNSD podržati izmjene Izbornog zakona BiH za koje se Čović zalaže. Navodi da izmjene u bolji položaj dovode i Srbe u Federalnom parlamentu BiH.

Za Dodika su izmjene Izbornog zakona nužne, navodeći da nije dobar sistem u kojem jedan narod u BiH bira predsjednika drugog naroda. Podržao je, između ostalog, i Čovićev zahtjev za osnivanje kanala na hrvatskom jeziku.

Današnji sastanak Dodika i Čovića i drugih funkcionera njihovih stranaka održan je u Mostaru. Prošlog mjeseca su se sastali u Banja Luci, kada je Čović kazao da u Vijeću ministara članovi HDZ-a neće prihvatati nikakva zakonska rješenja bez da se uvaže prijedlozi iz RS-a.

Pošto ne postoji parlamentarna većina na nivou BiH i Federacije BiH, kako je tada rekao Čović, do narednih izbora će vladati situacija „snalaženja”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG