Linkovi

SASTANAK U BEOGRADU: Kosovo podijelilo stavove tročlanog Predsjedništva BiH


Predsjedništvo BiH u Srbiji
Predsjedništvo BiH u Srbiji

Tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) danas je u zvaničnoj posjeti Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH kaže da je posebno zahvalan Draganu Čovića u vezi Kosova.

„Dok god Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova i Metohije, BiH će imati identičan stav”, kazao je Vučić, dodavši da je Čović iznio taj stav koji je za Srbiju veoma važan.

Čović i Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, 6. decembar 2017.
Čović i Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, 6. decembar 2017.

Čović je kazao da, kada je riječ o bilo kojem unutrašnjem pitanju Srbije, tri člana Predsjedništva BiH će vanjsku politiku prilagođavati stavovima „vas u Beogradu”.

Bakir Izetbegović je odgovorio da je zamolio Čovića da stav Kosovu iznese kao vlastiti, a ne sva tri člana Predsjedništva. Rekao je da se vanjska politika treba voditi u BiH, a da se obzir uzimaju stavovi susjednih zemalja.

Izetbegović na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Vučićem, Begorad , 6.decembar 2017.
Izetbegović na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Vučićem, Begorad , 6.decembar 2017.

​Još uvijek nije riješeno pitanje razmjene teritorije između Srbije i BiH. Srbija želi hidroelektrane Zvornik i Bajinu baštu na svojoj teritoriji, kao i dio teritorije kod željezničke stanice Štrpci (Općina Rudo).

„Morat ćemo zajedno sva trojica preko naših predstavnika u jednoj mnogo intezivnijoj komunikaciji doći do konačnog rješenja po pitanju granica”, kazao je Čović.

Rečeno je i da BiH nije dogovorila konačnu dionicu izgradnje ceste Sarajevo - Begorad.

Govoreći o cesti Sarajevo - Beograd, Vučić je rekao: „Sačekat ćemo da vidimo konačnu odluku BiH. Mi smo spremni za svaku odluku”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije se osvrnuo i na ekonomsku saradnju između Srbije i BiH, rekavši da su jedni drugima izuzetno značajni partneri.

Spoljno trgovinska razmjena između BiH i Srbije u prvih deset mjeseci prešla je milijardu i 400 miliona eura i u stalnom je porastu. Vučić je rekao da su otklonjene barijere poput izvoza pilećeg mesa, piva, šećera, čelika iz BiH u Srbiju.

Doček ispred Palate

Ispred Palate Srbije svečano su dočekani članovi Predsjedništva BiH - Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović.

Nakon tête-à-tête (licem u lice) razgovora članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, započeli su plenarni razgovori.

Obraćanje medijima zakazano je 11.50 sati. Javnosti će obratiti Vučić i Čović.

Tokom dana, Izetbegović, Čović i Ivanić razgovarat će predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i sa predsjednicom Narodne skupštine Srbije Majom Gojković.

Radna večera

Sinoć je Vučić priredio radnu večeru za članove Predsjedništva BiH tokom koje je, kako je saopćeno, razgovarano o „bilatеralnim odnosima, еkonomskoj saradnji i infrastrukturnim projеktima”.

Zvanična posjeta bosanskohercegovačke delegacije Srbiji dolazi nakon što su u septembru zvaničnici Srbije boravili u BiH.

U međuvremenu, presude za ratne zločine podigle su tenzije u regionu i, očekivano, podijelile stavove zvaničnika u BiH i Srbiji.

Sud BiH je prvostepenom presudom oslobodio Nasera Orića, nekadašnjeg ratnog komadanta u Srebrenici, a Tribunal u Hagu nakon prvostepenog postupka osudio Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, te pravosnažno izrekao kazne Jadranku Prliću i drugim visokim političkim i vojnim zvaničnicima Herceg-Bosne.

Tenzije je podiglo i tumačenje Izetbegovićevog razgovora za Deutche Welle, odnosno dijela intervjua u kojem se govori o Kosovu. Zbog toga, Izetbegović se našao na naslovnicama medija u Srbiji.

„Šta bi bilo da sam ja rekao nešto slično. Ceo svet bi nam pao na glavu. Šta bi bilo da sam izgovorio ne daj Bože da Republika Srpska treba da bude nezavisna. Ja mislim da bi me oterali u Hag u roku 15 dana”, komentarisao je Vučić.

Šta je zapravo Izetbegović rekao možete pogledati u videu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG