Linkovi

ASIM MUJKIĆ: Politički spektakl s ciljem vraćanja procesa na nacionalna pitanja


Mujkić: Cijeli region je zaglibio u etnonacionalističku močvaru
Mujkić: Cijeli region je zaglibio u etnonacionalističku močvaru

Nakon što se digla prašina poslije intervjua kojeg je bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) dao Deutsche Welle (DW), a u vezi priznanja Kosova i odbrane teritorijalnog integriteta BiH, predstavnici srpskog naroda odbili su prisustvovati sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Poziv srpskim zastupnicima da napuste institucije BiH, uputio je, po ko zna koji put, predsjednik Republike Srpske (RS), Milorad Dodik.

Nakon Izetbegovićevih odgovora, uslijedile su reakcije sa srpske strane, uključujući i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vućića, koji je poručio da izjava bošnjačkog člana Predsjedništva „donosi brojne promene u dugoročnom smislu“.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, Asim Mujkić, smatra Izetbegovićevu izjavu irelevantnom i nesmotrenom.

Prema njegovom mišljenju, bez obzira što se radi o političkom prepucavanju, scenarij rata je nemoguć u zemlji koja je pod stalnim nadzorom NATO-a.

Smatram da Izetbegović nije trebao davati takve izjave koje mogu biti zloupotrebljene, što opet govori o njegovom nedostatku sluha za politiku. Ali, bez obzira na to, interpretacije tih izjava više govore o onome koji ih interpretira, a to rade ljudi sa jasnim političkim ciljevima. Mislim da je ova cijela frka oko izjava Bakira Izetbegovića isključivo jedan politički spektakl s ciljem da se procesi vrate na nacionalna pitanja, odnosno da se prikriju neke stvari koje su daleko značajnije za živote ljudi“, smatra Mujkić.

Profesor podsjeća da je gotovo cijela 2017. godina bila obilježena radikalnim izjavama i iracionalnim istupima pojedinih političara u regionu, čime se odvraćala pažnja sa stvarnih problema.

To nam govori da je čitav region u potpunosti zaglibio u entnonacionalističku močvaru iz koje politički akteri ne žele da izađu. Situacija na terenu diktira da će takve izjave biti sve radikalnije i češće, a takvim izjavama se mogu još neko vrijeme držati konci u rukama, ali po mom misljenju to ne može još dugo trajati“, dodaje Mujkić.

Budući da je 2018. izborna godina, Mujkić smatra da će javnost još neko vrijeme svjedočiti radikalnim izjavama kakve se mogu čuti ovih dana.

Sve dok postoji realna podloga za prakticiranje i sredstva za održavanje moći i sve dok nam MMF financira budžete, ovakva nestabilna situacija će trajati“, poručuje Mujkić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG