Linkovi

Afera "Potkivanje": Zapadne ambasade, OHR i OSCE "alarmirani" zbivanjima u VSTV-u, Rusija drugačijeg mišljenja


Zgrada u kojoj je smješteno Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH
Zgrada u kojoj je smješteno Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

Javnosti je ponuđeno pismo ispod kojeg su se potpisale Ambasade SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Holandije i Španije te OHR i OSCE.

Pismo se odnosi na nedavna zbivanja u VSTV-u i odluku disciplinske komisije koja je Predsjednika Milana Tegeltiju oslobodila odgovornosti za neprimjeren kontakt.

"Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava." navedeno je u pismu.

" Pozivamo VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Vijeća nalažu cjelovite i temeljite istrage.

Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost. Naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke. Ustvari, funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji.

Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH." potpisuju ambasade, OHR i OSCE.

Prvostepena disciplinska komisija Tegeltiju je oslobodila odgovornosti za neprimjerene kontakte obrazloživši to formalizmom da on u aferi poznatoj kao "Potkivanje" nije nastupao kao sudija.

Više pravnih autoriteta potvrdilo je da u u pitanju ozbiljan prekršaj za sudiju, a posebno za predsjednika VSTV-a, vrhovnog pravosudnog tijela u zemlji.

Ured disciplinskog tužiova ima pravo na žalbu an odluku prvostepene komisije nakon čega bi trebalo biti poznato da li će Tegeltija trpiti posljedice pojavljivanja na tajnom snimku u Banja Luci.

Reforma VSTV-a zadnjih godina identificirana je kao jedna od ključnih za onemogućavanje političkih i drugih uticaja na pravosuđe u BiH. Naložena je i u zadnjem mišljenju o napretku BiH prema Evropskoj Uniji.

Drugačije mišljenje o aferi od svojih kolega iz "međunarodne zajednice" objavila je ruska ambasada u BiH tvrdeći da je OHR pretjerao sa komentarom o VSTV-u.

Iz ruske Ambasade navode da je OHR, umjesto da podrži nezavisnost ovih institucija, odlučio da "izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se 'riješi' pitanje".

"Smatramo takvo ponašanje neodgovornim. OHR je obavezan da iznosi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne njenih pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav", naveli su iz Ambasade Ruske Federacije u BiH, prenosi Srna, objavljuje Radio Slobodna Evropa.

XS
SM
MD
LG