Linkovi

SAD dupliraju fondove u pripremi za štetu od uragana


Predsednik Joe Biden učestvuje u brifingu za medije pred predstojeću sezonu uragana na Atantiku, u sjedištu FEMA, 24. maja 2021.
Predsednik Joe Biden učestvuje u brifingu za medije pred predstojeću sezonu uragana na Atantiku, u sjedištu FEMA, 24. maja 2021.

Uoči, kako se predviđa, natprosječne sezone uragana u Atlantskom bazenu, američka vlada udvostručuje sredstva za pripremu zajednica za takve oluje ili druge ekstremne vremenske događaje.

"Moramo biti spremni kada se dogodi katastrofa", rekao je predsjednik Biden prilikom posjete sjedištu Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) u ponedjeljak popodne.

"Današnji brifing je kritičan podsjetnik da nemamo ni trenutak za gubljenje u pripremama za 2021. godinu", rekao je predsednik u FEMA-i, neposredno prije nego što je upoznat sa prognozama za ovogodišnju sezonu uragana.

Biden se takođe osvrnuo na rizike od požara u Kaliforniji i drugim zapadnim državama.

"Ovdje sam danas da bih jasno stavio do znanja da ne želim ništa manje od spremnosti za sve ove izazove", rekao je predsjednik.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu predviđa 60 odsto šanse za natprosječnu sezonu atlantskih oluja sa šest do 10 vjerovatnih uragana.

Prošla godina bila je rekordna sezona uragana u Sjedinjenim Državama sa 30 oluja koje su dobile imena, od kojih je pet stiglo do američkog kopna u državi Luizijana.

Obale Luizijane i Floride posebno su osjetljive na porast nivoa mora, čak i bez jakih oluja.

"Svakako, veći dio Južne Floride bez daljih akcija - i veći dio Luizijane oko područja Nju Orleansa - mogao bi biti pod vodom i još češće regularno potapan. To će dovesti u opasnost mnogo života i infrastrukture", rekla je Šeri Gudman, viša saradnica u Polarnom institutu Vilson Centra i Programu za zaštitu životne sredine i bezbjednost.

Sve u svemu, prema vladinim zvaničnicima, 22 odvojene vremenske i klimatske katastrofe prouzrokovale su štetu od skoro 100 milijardi dolara.

"FEMA će 2021. godine obezbijediti milijardu dolara za program izgradnje otporne infrastrukture i zajednica (BRIC), čiji će dio biti usmjeren na ugrožene zajednice", navodi se u saopštenju Bijele kuće kojim se najavljuje finansiranje.

Ranije tokom dana, Bijela kuća je takođe najavila da će američka svemirska agencija NASA prikupiti sofisticiranije klimatske podatke kao dio novog koncepta misije za opservatoriju Zemlje.

"NASA-in sistem opservacije Zemlje biće nova konstrukcija naprednih svemirskih sistema za posmatranje Zemlje, pružajući svetu do sada neviđeno razumijevanje kritičnih interakcija između Zemljine atmosfere, kopna, okeana i ledenih procesa. Ovi procesi određuju kako će se promjenljiva klima odvijati na regionalnom i lokalnom nivou, na kratkoj i dugoročnoj vremenskoj skali", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Biden je prošle nedjelje naložio saveznim agencijama da identifikuju i objelodane opasnosti od klimatskih promjena. Uredbom se takođe zahtijeva od onih koji imaju ugovore sa federalnom vladom da identifikuju sopstvene rizike koji su u vezi sa klimatskim promjenama.

"Zaista moramo biti sposobniji da upravljamo klimom kao multiplikatornom prijetnjom", dodala je Gudman, koja je takođe viša strateškinja Centra za klimu i bezbjednost. Dosadašnje akcije Bidenove administracije nazvala je "vrlo sveobuhvatnim i naprednim nizom napora".

XS
SM
MD
LG