Linkovi

Biden potpisao nove naredbe u borbi protiv klimatskih promjena


U.S. President Joe Biden signs executive order on Jan 27, 2021
U.S. President Joe Biden signs executive order on Jan 27, 2021

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u srijedu niz akcija za borbu protiv klimatskih promjena, i rekao je da će vratiti "naučni integritet i kreiranje politika zasnovano na dokazima" u cijeloj američkoj vladi.

Nakon sedam dana predsjedavanja, novi američki lider nazvao je klimatske promjene "egzistencijalnom prijetnjom".

"Vrijeme je da djelujemo", rekao je u Bijeloj kući. "Ne možemo više čekati. Znamo što nam je činiti. Moramo to učiniti."

Prije nego što je Biden potpisao tri naredbe, Bijela kuća je rekla da će ove akcije omogućiti Sjedinjenim Državama da postignu "energetski sektor bez zagađenja ugljem do 2035. i vratiti Sjedinjene Države na nepovratan put ka ekonomiji s nultom neto stopom emisija stakleničkih gasova do 2050."

Biden je potpisao memorandum o naučnom integritetu za koji je Bijela kuća rekla da će "zaštititi naučnike od političkog uplitanja i osigurati im da mogu slobodno razmišljati, istraživati i govoriti kako bi američkim ljudima pružili vrijedne informacije i uvide".

Uz to, Biden je ponovno uspostavio predsjednikovo Vijeće savjetnika za nauku i tehnologiju, koje je bivši predsjednik Donald Trump ostavio upražnjenim veći dio svog mandata u Bijeloj kući.

Biden je rekao da će ove naredbe za borbu protiv klimatskih promjena ovo pitanje učiniti "bitnim elementom američke vanjske politike i nacionalne bezbjednosti".

"Sjedinjene Države će upotrijebiti svoje liderstvo kako bi promovisale značajan porast globalnih ambicija", saopštila je Bijela kuća, dodajući kako naredbe o klimatskim promjenama od srijede "jasno daju do znanja da kratkoročni planovi smanjenja globalnih emisija, kao i postizanja nulte neto stope globalnih emisija do polovine vijeka - ili prije - zahtjevaju izbjegavanje postavljanja svijeta na opasnu, potencijalno katastrofalnu, klimatsku putanju."

Ubrzo nakon inauguracije 20. januara, Biden je najavio da će se Sjedinjene Države ponovo pridružiti međunarodnom pariškom paktu o klimatskim promjenama iz 2016. godine i imenovao bivšeg državnog sekretara Johna Kerryja da bude njegov klimatski predstavnik.

Kerry je bio vodeći američki diplomata tokom izrade pariškog klimatskog sporazuma iz kojeg je Trump povukao Sjedinjene Države.

Koraci koje je Biden preduzeo u srijedu uključuju moratorij na novi zakup nafte i plina na američkim zemljama i vodama, te regulacione mjere za smanjenje emisija stakleničkih gasova. Takođe je naložio zvaničnicima da izdvoje više područja za zaštitu i osnuju kancelariju Bijele kuće koja će biti u službi siromašnim i manjinskim zajednicama koje nesrazmjerno trpe zbog zagađenja zraka i vode.

Uz to, Biden nalaže vladinim agencijama da kupuju "električnu energiju iz obnovljivih izvora i vozila s nultom emisijom kako bi stvorili dobro plaćena, sindikalna radna mjesta i stimulisali čistu energiju".

Biden planira da Sjedinjene Države u aprilu budu domaćin summita lidera klimatskih promjena tokom godišnjeg obilježavanja Dana Zemlje.

Iako bi njegova naredba koja zahtijeva posebnu pažnju kada su u pitanju klimatske promjene mogla dobiti podršku progresivnih demokrata, vodeća američka industrija, koja uključuje proizvođače automobila i proizvođače energije, često se opirala strožim propisima koji nalažu ograničavanje zagađenja.

Dok Sjedinjene Države pokušavaju suzbiti upotrebu uglja kao izvora energije u korist čistijih, obnovljivih goriva, države sa rudnicima uglja izražavale su protivljenje, rudari su ostajali bez posla, a njihove zajednice osiromašene.

Kongresni zakonodavci često su bili u zastoju pokušavajući napisati i staviti u funkciju daljnju kontrolu okoliša u Sjedinjenim Državama, dok su industrije često podnosile tužbe protiv nametnutih ograničenja.

Prije nego što je Biden iznio svoje osvrte na klimatske promjene, Western Energy Alliance sa sjedištem u Denveru, zastupajući 200 kompanija za proizvodnju nafte i prirodnog gasa, podnio je tužbu protiv njegove zabrane prava zakupa na zemljama u vlasništvu Sjedinjenih Država.

"Zakon je jasan. Predsjednici nemaju ovlasti da zabrane zakup javnih površina. Svi Amerikanci posjeduju naftu i prirodni gas ispod javnih površina, a Kongres im je naložio da se odgovorno razvijaju u njihovo ime", rekla je u srijedu predsjednica Western Energy Alliance Kathleen Sgamma. "Predsjednik Biden ne može jednostavno ignorisati zakone koji su na snazi više od pola vijeka."

Western Energy Alliance je smatrao da bi Bidenovi postupci rezultirali gubitkom više od 58.000 radnih mjesta u osam zapadnih država.

U svom osvrtu, Biden je rekao da će potrebne izmjene ekonomije u svrhu borbe protiv klimatskih promjena rezultirati većim brojem radnih mjesta i bolje plaćenim poslovima, a ne smanjenjem radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG