Linkovi

SAD se vratile u pariski klimatski klub


Participants walk past the main entrance of the One Planet Summit, in Boulogne-Billancourt near Paris, France, Dec. 12, 2017.

Sjedinjene Države službeno su se ponovno pridružile pariškom klimatskom sporazumu u petak, oživljavajući globalnu borbu protiv klimatskih promjena dok Bidenova administracija planira drastično smanjenje emisija tijekom sljedeća tri desetljeća.  

Znanstvenici i strani diplomati pozdravili su povratak SAD-a ugovoru, koji je postao službeni 30 dana nakon što je predsjednik Joe Biden naredio taj potez svog prvog dana u uredu.

Otkako je gotovo 200 zemalja potpisalo pakt iz 2015. godine za sprečavanje katastrofalnih klimatskih promjena, Sjedinjene Države su jedine izašle. Bivši predsjednik Donald Trump poduzeo je taj korak, tvrdeći da bi klimatske akcije koštale previše.

Američki izaslanik za klimu John Kerry sudjelovat će u petak u virtualnim događajima povodom obilježavanja ponovnog ulaska SAD-a, uključujući nastupe s veleposlanicima u Britaniji i Italiji, glavnim tajnikom Ujedinjenih nacija Antonioom Guterresom i izaslanikom za klimatske ambicije u Sjedinjenim Državama Michaelom Bloombergom.

Biden je obećao zacrtati put prema nultoj emisiji u SAD-u do 2050. Znanstvenici su rekli da je cilj u skladu s onim što je potrebno, istovremeno naglašavajući da se globalne emisije moraju prepoloviti do 2030. kako bi se spriječili najrazorniji utjecaji zagrijavanje.

Kerry zajedno s Bidenovom savjetnicom za klimu u zemlji, Ginom McCarthy, izrađuju nove propise i poticaje usmjerene na ubrzanje primjene čiste energije i prelazak s fosilnih goriva.

Te mjere činit će okosnicu sljedećeg cilja smanjenja emisija u Washingtonu, ili Nacionalno određenog doprinosa, koji će biti najavljen prije summita globalnih klimatskih čelnika kojem će Biden biti domaćin 22. aprila. Sljedeća klimatska konferencija Ujedinjenih naroda održava se u novembru u Glasgowu.

Biden je također potpisao više od desetak izvršnih naloga povezanih s klimatskim promjenama i mobilizirao je svaku saveznu agenciju da pomogne u oblikovanju vladinog odgovora.

Unatoč uzbuđenju zbog povratka SAD-a na globalne pregovore, pregovarači o klimi kažu da put naprijed neće biti lak. Bidenovi klimatski ciljevi suočavaju se s političkim izazovima u Sjedinjenim Državama, protivljenjem tvrtki za fosilna goriva i određenom zabrinutošću stranih čelnika zbog američkog naleta na klimatsku politiku.

"Postoji mnogo toga za nadoknaditi, ali nada Pariza je živa i snažna", rekla je Rachel Cleetus, direktorica politike u Sindikatu zabrinutih znanstvenika.

XS
SM
MD
LG