Linkovi

Biden o borbi protiv klimatskih promjena: Ovo je odlučujuća decenija


Biden govori na samitu o klimatskim promjenama iz Bijele kuće, 22. april 2021.
Biden govori na samitu o klimatskim promjenama iz Bijele kuće, 22. april 2021.

Akcija suočavanja sa klimatskim promjenama je moralni imperativ za Sjedinjene Države i druge ekonomske sile, izjavio je američki predsjednik Joe Biden.

On je 22. aprila, na Dan planete Zemlje, održao uvodni govor na dvodnevnom virtuelnom Samitu svjetskih lidera o klimi, čiji je cilj da se dublje uđe u pitanje globalne klimatske ambicije i ojačaju napori održavanja cilja ograničavanja globalnog zagrijavanja na 1,5 stepeni Celzijusa, kao i postizanja ugljenične neutralnosti u budućnosti.

Biden je rekao da je cilj sastanka lidera 40 zemalja "više od očuvanja Planete" i da je riječ o osiguranju bolje budućnosti za sve.

Predsjednik SAD-a je istakao da se svijet nalazi "u trenutku opasnosti, ali i mogućnosti".

"Znakovi su nepogriješivi, nauka neosporiva. Cijena izostanka reakcije se povećava", naglasio je Biden.

On je obećao smanjenje emisija fosilnog goriva do 52% do 2030. godine.

SAD se nada da će njegov ambiciozni novi plan ohrabriti Kinu, Indiju i ostale da odu dalje, prije Konferencije o klimatskim promjenama UN-a (COP26), koja bi trebala biti održana u Glasgowu u novembru 2021. godine.

"Ovo je odlučujuća decenija. Koraci koje naše zemlje preduzimaju od sada do Glasgowa postavit će naš svijet za uspjeh", rekao je Biden otvarajući samit.

Vlasti Japana, u kojem se u velikoj mjeri koristi ugalj, saopštile su pred sastanak da je cilj Tokija smanjenje emisije gasova za 46%.

"Cilj nam je smanjiti stakleničke plinove (emisije) za 46% u fiskalnoj 2030. u odnosu na fiskalnu 2013. godinu", rekao je premijer Yoshide Suga na sastanku nekoliko sati prije početka samita koji je sazvao američki predsjednik.

Prethodni cilj Japana, bio je smanjenje od 26 posto do 2030. godine.

Među prvim govornicima na Samitu bio je predsjednik Kine Xi Jingping, koji je rekao da zaštita životne sredine predstavlja zaštitu produktivnosti, te da se produktivnost povećava jačanjem životne sredine.

Indija je pozvala SAD i druge bogate zemlje da pomognu siromašnijim državama da pronađu alternativna rješenja za termoelektrane koje koriste ugalj i električne mreže koje crpe energiju, javio je AP.

"Mi činimo ono što je do nas. Preduzeli smo brojne hrabre korake", poručio je premijer Indije Narendra Modi.

Guterres: Svijet je na ivici ponora

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da je svijet "na ivici ponora" zbog klimatskih promjena i da je neophodno preduzeti velike korake da bi se izbjegla katastrofa.

Guterres je na virtuelnom samitu pozvao svjetske lidere da do 2050. formiraju globalnu koaliciju koja će raditi na postizanju neto nulte emisije ugljika.

On je naveo da zemlje širom svijeta moraju ukinuti subvencije za fosilna goriva, povećaju ulaganja u obnovljivu energiju i zelenu infrastrukturu i zaustave izgradnju novih elektrana na ugalj.

Guterre je pozvao bogate zemlje da postepeno smanjuju ugljik do 2030. godine, a druge do 2040. godine.

U ovom izvještaju korištene su informacija AFP i AP-a.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG