Linkovi

Ledeni brijeg veći od New Yorka odvojio se od Antarktika


Pukotina na Brantovoj ledenoj ploči na Antarktiku (Foto: Reuters/British Antarctic Survey)
Pukotina na Brantovoj ledenoj ploči na Antarktiku (Foto: Reuters/British Antarctic Survey)

Naučnici Britanskog antarktičkog istraživačkog centra (BAS) saopštili su da se ogromni ledeni brijeg - veći od grada New Yorka - odvojio od sjeverozapadnog dijela Brantove ledene ploče na Antarktiku (koja je dobila ime po britanskom meteorologu Dejvidu Brantu, prim. nov), skoro 10 godina pošto su naučnici prvi put otkrili pukotine na njoj. 

U saopštenju na svom websiteu, BAS navodi da se ledeni brijeg odvojio u petak i da ima površinu od 1.270 kvadratnih kilometara, a da je njegova debljina oko 150 metara.

Agencija je objavila da je Halejeva istraživačka istanica, koja se nalazi upravo na Brantovoj ledenoj ploči, a koja je dobila ime po engleskom fizičaru i astronomu Edmundu Haleju, ne bi trebalo da bude pogođena, jer se nalazi na dijelu ledene ploče koji je i dalje spojen sa kontinentom. BAS je preduzeo mjere da se stanica premjesti još 2016. godine, kako bi se izbjeglo da se nađe na putu pukotina u ledu, koje je osoblje agencije osmatralo.

Direktorka BAS-a profesorka dama Džejn Frensis izjavila je da su naučnici agencije očekivali odvajanje, pošto su svakodnevno pratili oblast preko GPS instrumenata i satelitskih snimaka.

Frensis je dodala da se očekuje da će se ledeni brijeg ili pomjeriti ili potonuti u blizini Brantove ledene ploče.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG