Linkovi

Podaci o klimatskom promjenama vraćeni na EPA web site


FILE - In this Saturday, July 22, 2017, file photo, a polar bear stands on the ice in the Franklin Strait in the Canadian Arctic Archipelago. The U.N.’s climate chief Patricia Espinosa says deadlines set by some of the world's top polluters to end…
FILE - In this Saturday, July 22, 2017, file photo, a polar bear stands on the ice in the Franklin Strait in the Canadian Arctic Archipelago. The U.N.’s climate chief Patricia Espinosa says deadlines set by some of the world's top polluters to end…

Podaci koji su nedostajali na web site-u američke Agencije za zaštitu okoliša vraćeni su i ažurirani nakon četverogodišnjeg izbivanja pod Trumpovom administracijom.

EPA-ina nova web stranica o pokazateljima klimatskih promjena pokazuje da je posljednje desetljeće bilo najtoplije zabilježeno; toplinski valovi povećavali su se učestalost s dva godišnje u 1960-ima na šest u 2010-ima; a razina mora porasla je čak 8 centimetara u obalnim područjima.

"Ovim odavno prekasnim ažuriranjem sada imamo dodatne podatke i novi niz pokazatelja koji pokazuju da su klimatske promjene postale još očitije, jače i ekstremnije - kao i imperativ da poduzmemo značajne mjere", rekao je administrator EPA-e Michael Regan u Izjava.

Web stranica okuplja podatke 13 saveznih agencija, akademika i drugih organizacija, o svemu, od emisija stakleničkih plinova do zimske selidbe ptica.

Ovdje su uobičajeni metrički podaci, uključujući porast temperature i razine mora te sve manje ledenjaka.

Ažurirana verzija dodaje desetak novih pokazatelja, uključujući učestalost i trajanje toplinskih valova, topljenje ledenih ploča na Grenlandu i Antarktiku i ljetnu upotrebu energije za klimatizaciju.

Web stranica prikazuje "javnosti i planerima brojne troškove koje klimatske promjene imaju na njihov svakodnevni život, javno zdravlje i ekosustave o kojima ovise mnogi životni uvjeti", rekla je Brenda Ekwurzel, direktorica klimatskih znanosti u Sindikatu zabrinutih znanstvenika.

Potez ažuriranja podataka dio je napora Bidenove administracije da poništi potcjenjivanje znanosti i znanstvenika svog prethodnika.

Bivši predsjednik Donald Trump, koji je klimatske promjene u više navrata nazivao "podvalom", raspustio je panele znanstvenika koji su savjetovali EPA o propisima. Također je ograničio vrste podataka koje bi agencija mogla uzeti u obzir prilikom pisanja pravila.

Trump je odbacio znanstveni konsenzus da ljudske emisije stakleničkih plinova zagrijavaju planet. Njegova je uprava nastojala oslabiti propise usmjerene na njihovo smanjenje. Trump je web stranicu klimatskih pokazatelja ostavio zaglavljenu sa zastarjelim podacima iz 2016.

Ipak agencije diljem savezne vlade nastavile su bilježiti kako se klima mijenja i učinci koje su te promjene imale na okoliš i ljudsko društvo.

"Znanost je nastavila", rekao je Ekwurzel. "Pokazatelji i podaci se uvijek prikupljaju. Do njih je bilo jednostavno teže doći."

XS
SM
MD
LG