Linkovi

Analize i istraživanja

SAD ističu da je borba protiv klimatskih promjena u vrhu spoljne politike

Antony Blinken

U susret ovosedmičnom samitu o kilmatskim promjenama u Bijeloj Kući, Sjedinjene Države ističu da je borba protiv klimatskih promjena u vrhu prioriteta vanjske politike, te se nadaju da će pokrenuti revoluciju obnovljive energije.

Američki državni sekretar, Antony Blinken, upozorava da Sjedinjene Države kasne za Kinom u razvoju inovacija u oblasti obnovljive energije.

"Teško je zamisliti da Sjedinjene Države mogu pobijediti u dugotrajnoj strateškoj utrci sa Kinom, ukoliko ne možemo predvoditi revoluciju u obnovljivoj energiji. Trenutno kaskamo za Kinom, koja je najveći proizvođač i izvoznik solarnih panela, vjetroelektrana, baterija i električnih vozila. Drži trećinu svjetskih patenata kada je u pitanju obnovljiva energija. Ako to ne sustignemo, Amerika će propustiti šansu da oblikuje svjetsku klimatsku budućnost na način koji odražava naše interese i vrijednosti. A izgubićemo i bezbroj radnih mjesta za američki narod", rekao je Blinken.

Blinkenov je govor u Fondaciji Chesapeake Bay u Marylandu, odrzao tri dana prije susreta svjetskih lidera, tokom kojeg će se diskutovati saradnja u cilju borbe protiv kilmatskih promjena.

Kineski predsjednik Xi Jinping je pozvan da održi uvodni govor na ovosedmičnom samitu, saopštavaju diplomatski izvori.

Sjedinjene Države i Kina su 17. aprila izdale zajedničko saopštenje, kojim se obavezuju na hitne mjere kontrole klimatskih promjena.

See all News Updates of the Day

Hiljade migranata iz Haitija čeka u kampu ispod mosta na američkoj granici

Migranti kod Međunarodnog mosta između Meksika i SAD u Del Riju u Teksasu 16. septembra 2021.

Čak 10.000 migranata, od kojih su mnogi došli iz Haitija, trenutno boravi u improvizovanom kampu ispod mosta koji spaja SAD i Meksiko, blizu Del Ria u Teksasu. Broj migranata raste, kažu zvaničnici na terenu.

Visoki zvaničnik granične patrole u sektoru Del Rio, Jon Anfinsen​, izjavio je za Washington Post: "Trudimo se očajnički da upotrijebimo sve resurse koji su na raspolaganju ali ovo je logistička noćna mora."

"Dovodimo agente iz svih delova zemlje da pomognu ali neće moći da dođu danas i samo se trudimo da držimo glavu iznad vode", rekao je.

Prema Reutersu, uslovi ispod mosta su "sumorni", migranti imaju male zalihe hrane i vode a temperature su veoma visoke.

Granična služba saopštila je da je povećala broj svojih radnika u tom području i da se migrantima dostavljaju voda, peškiri i poljski toaleti, dok čekaju da budu odvedeni u ustanove gdje se obrađuju imigracione prijave.

Gradonačelnik Del Rija, demokrata Bruno Lozano​, u četvrtak je na Twitteru napisao da je prebrojano više od 10.000 migranata i zatražio federalnu pomoć, ističući da broj migranata ispod mosta raste.

"Predsjedniče Biden, da li ste obaviješteni o krizi koja je u toku?", napisao je.

Situacija predstavlja novi izazov za predsjednika Joea Bidena, koji je ukinuo neke dijelove restriktivne imigracione politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Do sada neviđeno velike grupe migranata pokušale su da iz Meksika uđu u SAD ove godine.

Više od 195.000 migranata uhapšeno je na granici sa Meksikom u augustu, prema vladinim podacima koji su objavljeni u srijedu.

Bidenova administracija krivi Trumpa za veliki priliv migranata, navodeći da im je smanjio legalne načine da emigriraju u SAD.

Dio informacija u izvještaju preuzet je od agencije Reuters.

SAD, Britanija i Australija sklopile novi sigurnosni sporazum

SAD, Britanija i Australija sklopile novi sigurnosni sporazum
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Matthew Palmer imenovan za američkog izaslanika za izborne reforme u BiH

Matthew Palmer

Sjedinjene Američke Države odredile su bivšeg izaslanika za Zapadni Balkan Matthewa Palmera za nadgledanje programa izborne reforme u Bosni i Hercegovini, potvrdio je Gabriel Escobar, koji je nedavno imenovan za zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Južnu i Srednju Europu.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE), navodi da je ovaj potez Washingtona znak predanosti regiji Zapadnog Balkana.

U razgovoru vođenom u Washingtonu Escobar podvlači da će Palmer biti glavni čovjek SAD-a na vrućoj temi.

Escobar je rekao da je izborna reforma u BiH jedan od prvih koraka koje je potrebno poduzeti kako bi Zapadni Balkan bio "funkcionalniji" kao država.

"Jako sam sretan što se Matt [Palmer] zadržava oko tog dijela posla jer ima samo ogromno znanje, ogromne kontakte i sjajnu viziju kako bi izbori u Bosni trebali funkcionirati", rekao je Escobar.

Navodi i da izbori moraju biti "transparentniji, da više odgovaraju stvarnoj volji ljudi".

Posvećenost Zapadnom Balkanu i pristupanju u EU

Gabriel Escobar
Gabriel Escobar

Američka predanost i politika dosljedna je ne samo prema BiH, nego prema cijelom Zapadnom Balkanu, još od raspada Jugoslavije, pa i od kraja Hladnog rata, ocijenio je Escobar za RSE.

"I zapravo se radi o tome da se zemlje učvrste u zajednici zapadno-demokratskih zemalja gdje pripadaju, gdje su oduvijek bile", rekao je Escobar.

Primarni mehanizam da se ovo postigne, kaže Escobar, jeste članstvo u EU.

"Dakle, postoje dva dijela toga: jedan je da zemlje moraju izvršiti reforme potrebne kako bi svoje interese i svoje vrijednosti uskladile s interesima Europske unije. Drugi je pobrinuti se da Europska unija ima glasnu poruku za ove zemlje da trebaju i biti dio Europe", ocijenio je izaslanik SAD-a za Balkan i dodao da oba dijela imaju izazove.

"Ali mislim da je to u potpunosti izvedivo. Vidjeti bržu integraciju od sporije."

Za Escobara, koji je nakon rada na Balkanu otišao 2001. godine, razočaravajuće je vidjeti 20 godina kasnije da nije postignut veliki napredak.

"Stoga se nadam da ćemo američkim partnerstvom i američkim porukama i američkim angažmanom obje strane vratiti na pravi put", rekao je i naglasio da je proces pristupanja EU najsporiji proces proširenja EU ikad, a da je cilj vratiti dinamiku zemalja okruženja koje su to mnogo brže uradile.

"Mnogo malih stvari Kosovo i Srbija mogu riješiti odmah"

Kad je riječ o dijalogu Srbije i Kosova, Escobar je naglasio važnost Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije.

"Ne vidimo ga samo kao pregovarača s EU, već nekoga ko ima naše povjerenje u postizanje cilja koji želimo - a to je pronalaženje rješenja između Srbije i Kosova."

Escobar je potcrtao da je najhitnije pitanje u dijalogu dvije zemlje – pitanje nestalih osoba.

Smatra da humanitarno pitanje ne bi smjelo biti blokirano političkim sporovima.

"Postoje obitelji koje godinama čekaju da shvate što se dogodilo s njihovim voljenim. Jednostavno ne razumijem zašto bi došlo do nedostatka kompromisa", kazao je Escobar.

Za njega postoji niz stvari na kojima se radilo, a koje nemaju utjecaja na status.

"Stvari o ekonomskim vezama koji već postoje, oživljavajući ih, čineći ih korisnima. Na primjer, postoji problem s registarskim tablama. Postoji problem električne energije na sjeveru Kosova. Dakle, postoji dosta malih stvari koje se mogu učiniti i koje se mogu učiniti odmah", rekao je u intervjuu Escobar.

O ruskom i kineskom utjecaju u Srbiji

Odgovarajući na pitanja o ruskom i kineskom utjecaju u Srbiji, Escobar je rekao da Rusija nije ni u prvih deset trgovinskih partnera Srbije.

"Iskreno rečeno, Rusija ne ulaže u Srbiju. To je mit. Rusija ne pruža humanitarnu pomoć. To zapravo nije trgovački partner", kazao je.

Smatra da je riječ o "nadmetanju s Kinom".

"I mislim da ova vlada ima jasan pogled po pitanju Kine. Sada tu ima mnogo toga za raspakirati jer nije samo financiranje ono što daje Kini prednost. Postoje problemi netransparentnosti koji ometaju sposobnost naših [američkih] kompanija da pošteno sudjeluju [u srpskoj ekonomiji]", kazao je.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan smatra da će kompanije iz SAD-a nadmašiti kineske, ako budu imale jednake prilike.

"Imaju bolje lance opskrbe u Europi, imaju bolju uslugu korisnicima u Europi, savladali su pitanje kontrole kvalitete. Kina nije. Kina se dobro snalazi u netransparentnim okruženjima. I to je jedan dio toga, ne samo financiranje", zaključio je.

Kad je riječ o odnosu Rusije i Srbije, Escobar kaže da je to jedna od stvari na koje SAD neprestano upozorava Srbiju.

"Upozoravano da izbjegnu zapletenosti koje ili ugrožavaju njihove europske težnje ili ih izlažu riziku da prijeđu granicu sankcija", kazao je Escobar.

Ocijenio je da Washington ima dobar dijalog s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kad je o ovoj temi riječ.

"On (Vučić) i njegova vlada općenito su proeuropski, prozapadno orijentirani. Pitanje je koliko dalje mogu ići? Srbija dvije godine nije otvorila nijedno poglavlje o svojoj europskoj kandidaturi. Obećali su da to učine. Najmanje jedno ili dva do kraja godine. Nadam se da mogu i imaju našu podršku u tome. Ali u mjeri u kojoj se budu nastavili kretati tim putem, mi ćemo ih podržati", kazao je Escobar.

"Odnosi između Bugarske i Sjeverne Makedonije ne smiju blokirati ulazak u EU"

Na pitanje o odnosu Bugarske i Sjeverne Makedonije i mogućnosti da izbori u Bugarskoj utječu na put S. Makedonije u EU, Escobar kaže da bilateralno pitanje ne smije "ne smije blokirati strateški imperativ ulaska zemalja u Europsku uniju".

"Postoje rješenja, bilo je i dobrih prijedloga u rješavanju tog bilateralnog pitanja između Sjeverne Makedonije i Bugarske. Stoga ćemo nastojati bez obzira na sve."

Izaslanik za Balkan smatra da je potrebna skora međuvladina konferencija na obje strane u isto vrijeme, "ove godine ako bude moguće".

"Zaslužile su to. Učinili su neophodne reforme. Uzeli su svoje lijekove, da tako kažem. Ako ne ove godine, početkom sljedeće godine", ocijenio je Escobar.

Potcrtao je da je, kad je riječ o bugarskim razlozima za blokiranje pristupanja Sjeverne Makedonije, potrebno kompromisno rješenje.

"Neću zanemariti zabrinutost zbog manjinskih grupa u Europi. Ali, to je bilateralno pitanje, međutim oni ga pretvaraju u multilateralno pitanje koje utječe na sve nas. Postoje i drugi načini rješavanja osim blokiranja njihove integracije u Europsku uniju", izjavio je Escobar.

Kina i Pakistan nude podršku talibanima

Kina i Pakistan nude podršku talibanima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Počeli trodnevni parlamentarni izbori u Rusiji

Glasanje na biračkom mjestu tokom parlamentarnih izbora u Moskvi, Rusija, petak, 17. septembar 2021.

Izbori za donji dom parlamenta u Rusiji su počeli, a trajat će tri dana. Biračka mjesta otvorena su u petak ujutro u regijama Dalekog istoka Kamčatke i Čukotke, koje su devet sati ispred Moskve. 

Svih 450 poslaničkih mjesta u Državnoj dumi bira se na izborima koji se održavaju do 19. septembra. Izborni zvaničnici rekli su da je ta promjena potrebna s obzirom na pandemiju COVID-19, koja je teško pogodila Rusiju uprkos tome što je bila prva država u svijetu koja je odobrila vakcinu.

Međutim, opozicioni aktivisti i neki liberalni zakonodavci rekli su da je ovaj potez dio niza napora Kremlja da manipuliše izlaznošću i omogući vjerovatno većinsku pobjedu vladajuće stranke Jedinstvene Rusija.

Vlasti su također pokušale blokirati najveće potencijalno iznenađenje izbora: inicijativu Pametno glasanje koju podržava zatvoreni aktivista Aleksej Navalny, čiji je cilj umanjiti uporište Jedinstvene Rusije u nacionalnoj politici.

Navalny, koji je najglasniji kritičar Kremlja, progurao je Pametno glasanje kao inicijativu koja bi trebala pomoći biračima da podrže kandidate koji imaju najveće šanse pobijediti oponente iz Jedinstvene Rusije, čak i ako kandidat dolazi iz sadašnjih velikih političkih stranaka, poput komunista.

Regulatori su naredili trgovinama aplikacija na internetu da blokiraju Ruse u preuzimanju aplikacije i blokiraju servere.

"Izbori su potrebni ruskom režimu, a ne javnosti", rekao je Andrej Kolesnikov, analitičar iz moskovskog Carnegie Centra u komentaru na internetu. "Oni služe za potvrđivanje zakonitosti i legitimnosti režima, a također i održavaju većinu relativno mobilizovanom."

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je pozvao Ruse da glasaju, rekavši u video poruci u četvrtak da je "izbor novog sastava (Dume) nesumnjivo najvažniji događaj u životu našeg društva i zemlje".

Predizborne ankete nezavisnog Levada centra pokazuju da većina Rusa nije zadovoljna funkcionisanjem Dume.

Ankete pokazuju još dublje probleme s Jedinstvenom Rusijom, nominalno nezavisnom strankom koja je zapravo blisko povezana s smjernicama Kremlja i predsjedničke administracije.

Jedinstvena Rusija ima većinu u domu, ali je njena popularnost trenutno najniža u posljednje dvije decenije koliko postoji. I anketa državnog VTsIOM utvrdila je da se podrška Ujedinjene Rusije kretala oko 29 posto.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji nije njen član, zadržao je široku popularnost i nema pravog političkog rivala. Kremlj želi kontrolu nad novim parlamentom, kojem će mandat trajati i 2024. godine, kada Putinu istekne trenutni predsjednički mandat.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG