Linkovi

Sankcije SAD za visoke entitetske funkcionere


Alen Šeranić (L) and Marinko Čavara (R)
Alen Šeranić (L) and Marinko Čavara (R)

Američki Sekretarijat za finansije uveo je sankcije dvojici visokih entitetskih zvaničnika Bosne i Hercegovine: Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, objavljeno je na web stranici sekretarijata.

Kako je navedeno, oni su "ugrožavali stabilnost regiona podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa i institucija što je ugrozilo stabilnost regiona".

"Marinko Čavara i Alen Šeranić slijedili su etno-nacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine", izjavio je Brian E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD.

"Današnje mjere potvrđuju istinsku posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine." saopćeno je iz Ministarstva.

Američki državni sekretar Antony Blinken je u saopštenju naveo da "te destablizujuće aktivnosti podrivaju budućnost koju je BiH izabrala da bude dio euroatlantske zajednice i sprječavaju zemlju i njene građane da ostvare svoj puni potencijal".

"BIH se suočava sa najozbiljnijom krizom od 1995. godine, i njen razvoj ograničavaju etno-nacionalističke stranke koje podržavaju pokroviteljske mreže. Vladajuća koalicija u entitetu Republike Srpske preduzima poteze da uspostavi paralelne strukture koje podrivaju ovlaštenja institucija na državnom nivou i lideri Hrvatske demokratske zajednice u Bosni i Hercegovini parališu demokratske procese u zemlji", ocijenio je Blinken u saopštenju.

Poručio je i da će SAD "nastaviti da koriste sva svoja ovlaštenja da pozivaju na odgovornost one koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum i demokratiju na Zapadnom Balkanu".

Blokiranje funkcionalnosti entiteta FBiH

Marinko Čavara, predsednik Federacije BiH, je odgovoran za nominovanje sudija u Ustavni sud FBiH. Od 2019. godine, odbijao je da nominuje sudije sa liste kandidata koje je predlagalo Visoko sudsko i tužilačko vijeće da bi se popunila upražnjena mesta u sudu.

Tim odbijanjem, Čavara je blokirao funkcionisanje sudskog Vijeća za vitalne nacionalne interese, tijela koje se sastoji od određenog broja sudija Vrhovnog suda, a koje je formirano 2002. godine, u skladu sa amandmanima na Ustav Federacija BiH i od strane visokog predstavnika za BiH - navodi se u obrazloženju odluke o sankcijama.

Kako se dodaje, Vijeće za vitalne nacionalne interese ima zadatak da razmotri ključna pitanja koja otvore poslanici Doma naroda Parlamenta FBiH, i ima ključnu ulogu u ustavnom funkcionisanju federacije. Svojim nedjelovanjem, Čavara je držao funkciju vijeća kao taoca, zarad svojih i političkih interesa svoje stranke.

Američka vlada je zaključila da je Čavara bio odgovoran, ili saučesnik u aktivnostima kojima je opstruisana ili ugrožena primjena regoinlanih bezbjednosnih, mirovnih, sporazuma o saradnji ili međusobnom priznanju koji se odnose na Zapadni Balkan, uključujući sporazum iz Prespe 2018, Ohridski sporazum iz 2001, rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija, Dejtonski sporazum, i tako dalje.

Marinko Cavara, President of the Federation of Bosnia and Herzegovina
Marinko Cavara, President of the Federation of Bosnia and Herzegovina

Secesionističke akcije entiteta RS

U saopštenju se podsjeća da je, u okviru rešenosti SAD da suzbiju destabilizujuću aktivnost u Bosni i Hercegovini, Sekretarijat za finansije sankcionisao srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je „pokušao da dalje promoviše secesiju Republike Srpske, podrivanjem ovlaštenja državnih institucija BiH, uključujući i Agenciju za lijekove i medicinska sredstva na državnom nivou“.

Danas, Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) sankcionisala je Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, da bi se dalje rješavalo to destabilizujuće ponašanje“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je Šeranić promovisao secesionističke napore Republike Srpske jer je vodio proces primjene Zakona o lijekovima i medincinskim sredstvima Republike Srske, koje je ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje.

„Tim zakonom, koji tek treba da stupi na snagu, uspostavila bi se nova agencija za lijekove isključivo u Republici Srpskoj i time bi se poremetila ovlaštenja Agencije za lijekove i medicinska sredstva na državnom nivou...Zbog postojanja državne institucije koja služi i Republici Srpskoj i Federaciji BiH, uspostavljanje nove agencije remeti ili ugrožava primjenu Dejtonskog sporazuma“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je Šeranić sankcionisan „zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktne ili indirektne umiješanosti u kršenja ili potez kojim se ometa ili ugrožava primjena bilo kog sporazuma o regionalnoj bezbjednosti, miru, saradnji ili obostranom priznanju ili okvira ili mehanizma za odgovornost koji se odnose na Zapadni Balkan“.

Ministar zdravlja Republike Srpske, kako se navodi, takođe je sankcionisan zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktne ili indirektne umiješanosti u akcije ili politiku koji podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Ministar Alen Seranić
Ministar Alen Seranić

Posljedice sankcija

Iz Sekretarijata za finansije je poručeno da zbog današnjeg poteza, sva imovina ili udio u imovini sankcionisanih pojedinaca u SAD ili u vlasništvu ili pod kontrolom američkih državljana mora biti zamrznuta i prijavljena OFAC-u.

Podsjeća se i da se prema pravilima kancelarije, zabranjuju transakcije američkih državljana ili osoba u SAD, koje obuhvataju bilo koju imovinu ili udio u imovini sankcionisanih osoba. Američki državljani bi, kako se navodi, takođe mogli da budu suočeni sa civilnim ili krivičnim kaznama zbog kršenja sankcija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG