Linkovi

Kongresmenka Ann Wagner: Dodik je glavni zastupnik Rusije u BiH i pomaže Putinu


Zastupnica Ann Wagner (Republikanka, savezna država Missouri) na saslušanju Odbora za financije Zastupničkog doma Kongresa, 30.09.2021.
Zastupnica Ann Wagner (Republikanka, savezna država Missouri) na saslušanju Odbora za financije Zastupničkog doma Kongresa, 30.09.2021.

Sadržaji Glasa Amerike su besplatni i slobodni za republikacije isključivo uz navođenje izvora i URL link na orginalni sadržaj

Wagner u Kongresu predstavlja distrikt iz američke države Missouri u kojem se nalazi i grad St. Louis, gdje žive hiljade ljudi porijeklom iz BiH.

VOA: Tokom saslušanja Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma o Zapadnom Balkanu u oktobru 2021. rekli ste da ste zabrinuti jer srpski nacionalisti rade na poništavanju svakog napretka BiH, te da su prijetnje Milorada Dodika o odvajanju Republike Srpske jedna od najvećih opasnosti za stabilnost na Balkanu. Gotovo četiri mjeseca kasnije, ništa se nije promijenilo, a vlasti Republike Srpske su napravile dodatne korake ka osnivanju vlastitih institucija. Kakvo je vaše mišljenje o tome?

Wagner: Kriza u BiH je postala još urgentnija od oktobra. Ogorčena sam i tužna što bi Putin i Dodik nastojali izbrisati decenije mira i ozdravljenja u BiH. Prijetnje protiv budućnosti BiH kao jedinstvene i multietničke zemlje imaju posljedice na evropsku sigurnost, a ja sam čvrsto uvjerena da SAD daju prioritet težnji za mirom, prosperitetom i zapadnim integracijama za BiH.

VOA: Kako komentarišete američke sankcije zbog korupcije iz januara 2022. za Dodika, ATV, te još dva zvaničnika, Mirsada Kukića i Milana Tegeltiju (i njegovu suprugu)?

Wagner: Bilo mi je veoma drago vidjeti da Administracija koristi svoja nova ovlaštenja za izricanje sankcija protiv Dodika, Kukića i Tegeltije. Dosljedno sam se zalagala za ovakve sankcije i nadam se da će SAD ostati čvrste u tome da ga pozivaju na odgovornost za njegove brojne provokacije.

VOA: Mislite li da su takve sankcije dovoljne, imajući u vidu da je Dodik istim mjerama bio sankcionisan od 2017. godine, samo po drugačijoj osnovi - zbog opstrukcije Daytonskog sporazuma - ali nije promijenio ponašanje, ili je potrebna i neka vrsta širih sankcija i mjera?

Wagner: Apsolutno moramo činiti više da bismo pokazali da SAD neće tolerisati postupke koji ugrožavaju budućnost BiH. SAD bi trebale ohrabrivati svoje evropske partnere da slijede njihov primjer, a mi također moramo ići i za Dodikovim najužim krugom. Nastavljam vršiti pritisak na Administraciju da u potpunosti iskoristi svoje sankcije i diplomatska ovlaštenja kako bi uspostavila jasne posljedice za srpske secesioniste.

VOA: U prošlosti ste u više navrata spominjali Dodikove veze sa Rusijom. Kako vidite interese Rusije u BiH i šta bi SAD trebale činiti da im se suprotstave?

Wagner: Moramo biti jasni da je Dodik glavni zastupnik Rusije u BiH i on pomaže Putinu da sije haos, nepovjerenje i disfunkcionalnost, s ciljem zaustavljanja napretka BiH u euroatlantskim integracijama. SAD i naši NATO saveznici moraju stajati uz pravo naših partnera da se sami opredijele. Osiguravanje prosperiteta, suvereniteta i slobode za naše balkanske i istočnoeuropske partnere je najbolji put da se suprotstavi Putinovoj destabilizirajućoj i destruktivnoj agendi.

VOA: Kako vidite takve izazove za BiH i Zapadni Balkan u okviru šire slike istočno-evropskih pitanja, uključujući i ono što se sada dešava sa Ukrajinom?

Wagner: Putin želi da svijet izgleda kao prije pada Sovjetskog Saveza, kada je Rusija diktirala izglede i aspiracije svojih susjeda. On je pokazao da ga ništa neće zaustaviti da istočno-evropskim zemljama oduzme pravo da kontroliraju vlastitu budućnost. Postoje uznemirujuće paralele između aktivnosti Rusije u podršci srpskim secesionistima i njenog šokantnog poteza protiv Ukrajine. Ako Rusiji ponovo bude dopušteno da izvrši invaziju na Ukrajinu bez oštrog i ujedinjenog međunarodnog odgovora, ona će biti ohrabrena da dodatno produbi etnički i religijski razdor u BiH.

VOA: A kakvo je vaše mišljenje o krizi u Ukrajini i kakav mislite da bi trebao biti američki odgovor?

Wagner: Ukrajina je u središtu bitke između demokratije i autoritarizma. Apsolutno je neprihvatljivo da autoritarne zemlje koriste silu, prijetnje i podjele kako bi destabilizirale svoje demokratske susjede. SAD moraju jasno staviti do znanja koji je naš stav po pitanju ruske agresije i odvratiti bilo kakvu invaziju na Ukrajinu. U tom smislu, potpisnica sam zakona za uvođenje sankcija Putinu i njegovim saradnicima, kao i o pružanju neophodne podrške Ukrajini, uključujući finansiranje vojske i poboljšanje saradnje sa zemljama na istočnom krilu NATO-a.

XS
SM
MD
LG