Linkovi

Sarajlić zbog američkih sankcija podnio ostavku na tri funkcije u Parlamentu BiH


Bosnia and Herzegovina - Sarajevo - A candidate for president of the party Democratic Action Bakir Izetbegovic shakes hands with Asim Sarajlic during the 6th Congress of the Party of Democratic Action (SDA) in Sarajevo. 26May2015.
Bosnia and Herzegovina - Sarajevo - A candidate for president of the party Democratic Action Bakir Izetbegovic shakes hands with Asim Sarajlic during the 6th Congress of the Party of Democratic Action (SDA) in Sarajevo. 26May2015.

Asim Sarajlić, delegat u državnom Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) i donedavno potpredsjednik vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), podnio je u srijedu, 13. aprila ostavku na sve druge parlamentarne funkcije.

Sarajlić je bio šef Kluba Bošnjaka u tom domu, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost te predsjedavajući Delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Ostavku nije podnio na poziciju jednog od ukupno pet bošnjačkih delegata.

U saopćenju za javnost je naveo da odstupa zbog sankcija američkog ministarstva financija koje su mu izrečene dan ranije.

“Bez obzira na to što nisam ni prvostepeno ni pravosnažno osuđen za bilo koje krivično djelo, smatram da je zbog odluke vlasti SAD-a da me stave na listu sankcioniranih osoba moja obaveza da odstupim sa navedenih pozicija.

Kao odgovorna osoba, kojoj je interes države iznad svega, ne želim na bilo koji način biti smetnja u realizaciji zajedničkih strateških planova i partnerstva BiH i SAD-a", naveo je Sarajlić u saopćenju za javnost.

SAD je, naveo je, dugogodišnji istinski prijatelj i strateški partner BiH i nijedan pojedinac ne treba da bude prepreka za nastavak saradnje.

“U odluci Ministarstva finansija SAD izneseno je niz proizvoljnih optužbi na moj račun. Očekujem da sva eventualna saznanja i potencijalni dokazi o tvrdnjama koje se navode u pomenutoj odluci budu ustupljeni bh. pravosuđu”, naveo je Sarajlić u saopćenju.

Dodao je da "pravosudnim institucijama BiH u svakom trenutku stoji na raspolaganju, potpuno uvjeren da ću u fer i poštenom postupku dokazati svoju nevinost".

Sarajlić je ranije podnio ostavku na sve funkcije u Stranci demokratske akcije (SDA), na čijem čelu je bivši član Predsjedništva BiH, a danas također delegat u državnom Domu naroda Bakir Izetbegović.

Američke sankcije

Sarajlić je bio potpredsjednik i šef Kadrovske komisije te stranke koja, između ostalog, predlaže i kandidate za direktorske i druge pozicije u javnim preduzećima kao i agencijama i drugim institucijama u BiH.

Iz Ambasade SAD-a u BiH su u saopćenju o sankcijama, između ostalog, naveli kako je Sarajlić "bio uključen u korupciju visokog nivoa što uključuje trgovinu utjecajem, zloupotrebu položaja, te primanje mita u zamjenu za uticanje na odluke o zapošljavanju u državnim preduzećima".


U obrazloženju sankcija se navodi da je Sarajlić “ozloglašeni subjekt 'afere Asim', političke korupcijske afere u kojoj je Sarajlić uhvaćen kako obećava posao supruzi stranačkog delegata u zamjenu za traženo glasanje o poziciji političke stranke”.

Sarajlić je, navodi se, optužen za dodatna kaznena djela, uključujući zloupotrebu položaja i ovlasti, te trgovinu utjecajem.

“Sarajlić je također zloupotrijebio svoj položaj u odnosu na BH Telecom, veliko državno poduzeće BiH. U tom svojstvu, Sarajlić je osobno prihvaćao plaćanje od kandidata u zamjenu za radna mjesta, a inače je vršio prevelik utjecaj na proces zapošljavanja.

Sarajlić je u sklopu te aktivnosti preporučio kandidate koji su navodno bili ozbiljno nedovoljno kvalificirani, što je narušilo integritet te kompanije”, navodi se u saopćenju američkog Ministarstva finansija.

Dvije optužnice

Protiv Sarajlića je krajem decembra 2021. potvrđena optužnica zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi.

Glavni je protagonist ove afere koja je u medijima nazvana “Asim”, a radi se o navodnom namještanju rezultata za izbor predsjednika Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije u Sarajevu. Na izborima je pobijedio Fikret Prevljak.

Snimak, na osnovu kojeg je podignuta i optužnica, objavio je poraženi kandidat i Semir Efendić, načelnik sarajevske općine Novi Grad Sarajevo, koji je kasnije istupio iz SDA i postao predsjednik Stranke za BiH.

Sarajliću se sudi i u predmetu “Bosna”, s bivšim generalnim sekretarom SDA Amirom Zukićem te bivšem članu te stranke Mirsadu Kukiću i drugima. Oni se terete za više krivičnih djela među kojima su primanje mita, protivzakonito posredovanje u zapošljavanju u Elektroprivredi BiH i nedozvoljeno držanje oružja.

Sarajlić je kao svjedok saslušan i u predmetu “Respiratori” koji se, između ostalih, vodi protiv premijera entiteta Federacija BiH Fadila Novalića. Riječ je o nabavci respiratora i druge medicinske opreme na početku pandemije korona virusa 2020. godine.

Stotinu kineskih respiratora plaćeno je preko firme koja se bavi otkupom i preradom malina i drugog voća više od 5,5 miliona eura.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG