Linkovi

Američke sankcije Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji iz Banja Luke


US Treasury building
US Treasury building

Američko Ministarstvo finansija objavilo je novu listu sankcioniranih na kojoj se nalaze imena Milorada Dodika i Alternativne Televizije iz Banja Luke. U emailu iz ministarstva navedeno je:

"Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva riznice (OFAC) danas je označio Milorada Dodika, koji je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine , kao i jedan entitet pod njegovom kontrolom, Alternativnu televiziju d.o.o. Banja Luka, kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH.

Današnja akcija, oznake E.O. 14033, nadovezuje se na predanost Bidenove administracije promicanju odgovornosti za one koji, između ostalog, potkopavaju stabilnost regije zapadnog Balkana korupcijom i prijetnjama dugotrajnim mirovnim sporazumima.

Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokretajući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska. Nadalje, Dodik je svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje osobnog bogatstva kroz mito, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja dijeli podjele odražava njegove napore da unaprijedi te političke ciljeve i odvrati pozornost od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Daytonski mirovni sporazum, čime riskiraju širu regionalnu nestabilnost.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji demontaže Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, rekao je podtajnik Trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson. “Sjedinjene Države neće oklijevati djelovati protiv onih koji traže korupciju, destabilizaciju i podjele na štetu vlastitog naroda, kao i protiv onih koji omogućuju i olakšavaju takvo ponašanje.

Dodikove destabilizacijske i korupcijske djelatnosti

Daytonskim mirovnim sporazumom (DPA), koji su 1995. godine potpisali predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, okončan je etnički sukob u BiH i uspostavljen je današnji ustav BiH. Trezor je Dodika prethodno označio 17. januara 2017. godine prema E.O. 13304, jer je aktivno ometao ili predstavljao značajan rizik od aktivnog ometanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Današnje akcije se nadovezuju na ovo naslijeđe ciljajući na njegovu tekuću destabilizirajuću aktivnost u odnosu na Daytonski sporazum, kao i na njegovu zlopotrebu službenog položaja radi upuštanja u raširenu korupciju, koja podriva državne institucije u BiH.

Dodik je također otvoreno pozivao na jednostrani prijenos državnih nadležnosti s vlade BiH na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta koja čine BiH zajedno s Brčko Distriktom, i poduzeo je mjere za to. Dodik se također javno suprotstavio međunarodno imenovanom visokom predstavniku za BiH i sastavu Ustavnog suda BiH.

Osim toga, Dodik je javno ocrnio druge etničke i vjerske skupine unutar BiH, dodatno sijući podjele i političke zastoje. Dodik se, dakle, označava temeljem E.O. 14033 zbog toga što je odgovoran ili sudjelovao u, ili je izravno ili neizravno sudjelovao u kršenju ili djelom koji je ometao ili prijetio provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma.

Dodik se također označava temeljem E.O. 14033 za odgovornost ili suučesništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan ili izravno ili neizravno sudjelovanje u njoj. Naime, uspostavio je patronažnu mrežu u BiH od koje ima koristi on i njegovi suradnici. Kao primjer svojih koruptivnih radnji, Dodik je dao vladine ugovore i monopole u RS-u izravno bliskim poslovnim suradnicima. Dodik se svojim koruptivnim prihodima bavio podmićivanjem i dodatnim koruptivnim aktivnostima kako bi ostvario svoje osobne interese na štetu građana u RS-u.

Dodikova privatna medijska stanica

Alternativna Televizija d.o.o. Banja Luka (ATV), medij sa sjedištem u Banja Luci, RS, u privatnom je vlasništvu tvrtke blisko povezane s Dodikovom obitelji. Međutim, sam Dodik iza kulisa vrši osobnu kontrolu nad ATV-om, primjerice zahtijevanjem osobnog odobrenja na medijske priče vezane za politički osjetljive teme. Dodik je kupio ATV kako bi namjerno i izričito unaprijedio vlastitu agendu, koja uključuje njegove napore da omalovaži druge političke ličnosti, izgladi svoj javni imidž i unaprijedi svoje osobne i političke ciljeve.

Dodik je ugovore vezane uz ATV dodjeljivao izravno članovima svoje obitelji, što je koristio kao još jedan put za korupciju. On je novac iz javnih poduzeća usmjerio izravno u ATV u koruptivne svrhe. Dodik je posljednjih godina znatno povećao financiranje ATV-a i uključio se u kampanje zloćudnog utjecaja društvenih medija putem ATV-a kako bi objavio sadržaj koji unapređuje njegove političke i osobne ciljeve.

ATV se označava prema E.O. 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovala ili navodno djelovala za ili u ime Dodika, izravno ili neizravno.

Implikacije sankcija

Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih pojedinaca i entiteta koji se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom američkih osoba su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u.

Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u izravnom ili neizravnom vlasništvu 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba. Osim ako nije ovlaštena općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a ili izuzeta, sve transakcije osoba iz SAD-a ili unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba općenito su zabranjene.

Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe", navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG