Linkovi

Zbog korupcije zabrana ulaska u SAD Mirsadu Kukiću, Milanu Tegeltiji i njegovoj supruzi Tijani


Američki državni sekretar Antony Blinken.
Američki državni sekretar Antony Blinken.

Neposredno nakon objavljivanja novih američkih sankcija za Milorada Dodika i Alternativnu televiziju, iz američkog State Departmenta stiže vijest o novim sankcijama za BH državljane. U objašnjenju su navedena imena Mirsada Kukića, predsjednika PDA i Milana Tegeltije, Dodikovog savjetnika i bivšeg predsjednika VSTV-a.

"Vlada SAD-a poduzima mjere protiv sadašnjih i bivših dužnosnika Bosne i Hercegovine.

Zbog umiješanosti u značajne korupcijske i destabilizirajuće aktivnosti
State Department javno označava bivšeg predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltiju i predsjednika Pokreta za demokratsku akciju i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Mirsada Kukića zbog njihove umiješanosti u značajnu korupciju.

Ove oznake čine Tegeltiju i Kukića nepodobnim za ulazak u Sjedinjene Države. Njihovo djelovanje ugrozilo je vladavinu prava, vjeru javnosti u demokratske institucije i javne procese njihove vlasti, te mir i prosperitet za građane BiH.

Oznake Kukića i Tegeltija su u skladu s odjeljkom 7031(c) Zakona o izdvajanjima za State Department, inozemne operacije i povezane programe iz 2021.
U svojstvu predsjednika VSTV-a, Tegeltija je bio umiješan u koruptivna djela koja su uključivala korištenje svog političkog utjecaja i službene moći za osobnu korist. Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima u sudije i drugim javnim poslovima.

U svom službenom svojstvu upravitelja rudnika Banovići u javnom vlasništvu i kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je bio umiješan u koruptivna djela koja su koristila njegov politički utjecaj i službenu moć za osobnu korist. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za osobnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi imao političku korist.

Osim Tegeltije i Kukića, State Department označava i Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju, u skladu s člankom 7031(c). Ova radnja je također čini nespodobnom za ulazak u Sjedinjene Države.

Osim toga, Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva financija SAD-a (OFAC) uveo je ekonomske sankcije u skladu s Izvršnom naredbom (EO) 14033 članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku (Dodiku) i medijskoj kući pod njegovom kontrolom, Alternativnoj Televiziji (ATV). Kao rezultat današnje akcije pod E.O. 14033, sva imovina i interesi u imovini onih koji su sankcionirani koji su u Sjedinjenim Državama ili dolaze unutar njih ili koji su u posjedu ili kontroli američkih osoba moraju biti blokirani i prijavljeni OFAC-u

Zajedno, ove oznake ponovno potvrđuju opredijeljenost SAD-a za suverenitet i teritorijalni integritet BiH, vladavinu prava i demokratske institucije, te bolju budućnost građana BiH. Drugi čelnici i subjekti povezani s korumpiranim ili destabilizirajućim akterima također mogu biti predmet budućih radnji Vlade SAD-a. Nastavit ćemo koristiti odgovarajuća tijela za promicanje odgovornosti za aktere u cijeloj regiji i globalno." navedeno je u izjavi američkog državnog sekretara Blinkena.

Odjeljak 7031(c) Zakona o državnim poslovima, inozemnim operacijama i povezanim programima predviđa da dužnosnici stranih vlada o kojima državni sekretar ima vjerodostojne informacije o izravnoj ili neizravnoj umiješanosti u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava su nepodoban za ulazak u Sjedinjene Države. Nepodobnost se odnosi i na članove uže obitelji, a zakon također zahtijeva od državnog sekretara da javno ili privatno imenuje takve dužnosnike i članove njihove uže obitelji.

XS
SM
MD
LG