Linkovi

Izdvojeno

Američki zvaničnik: SAD će koristiti sva raspoloživa sredstva protiv korumpiranih aktera u BiH

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Paul Ahern (desno), razgovarao sa ministrom bezbjednosti BiH Selmom Cikotićem (lijevo), Sarajevo, 16. decembar 2021.

SAD neće oklijevati da aktere u BiH, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, smatraju odgovornim za njihovo destabilizujuće djelovanje i stalnu korupciju.

Izjavio je to vršilac dužnosti pomoćnika sekretara u Ministarstvu finansija SAD Paul Ahern, tokom posjete BiH od 15. do 17. decembra, saopćila je Ambasada SAD u BiH.

Ahern je naveo da Ministarstvo finansija SAD može i hoće koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se "suprotstavilo korumpiranim akterima koji ugrožavaju budućnost BiH i njenih građana", saopćila je Ambasada SAD u BiH.

Navedeno je, također, da zaključci Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska, koji su doneseni s ciljem povlačenja nadležnosti iz državnih institucija, prijete da ponište posljednjih 26 godina mira i stabilnosti u regionu.

"Svi lideri u BiH imaju odgovornost da rade na smirivanju tenzija i da se uključe u dijalog kroz institucije BiH", kaže se u saopćenju.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je 10. decembra pet zaključaka o prenosu nadležnosti s nivoa države BiH. Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

To nije u skladu s Ustavom BiH, kojim su definirane nadležnosti države i obaveza entiteta da nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je Ustav dio, nastavi s prenosom nadležnosti.

Ustav kaže da oba entiteta moraju biti suglasna da bi se nadležnosti prenijele na državni nivo ili formirale državne institucije.

Na sastancima sa bh. dužnosnicima, Ahern je ukazao je na rizik po investicijsku klimu u BiH i povjerenje građana, u slučaju da BiH ne provede ključne reforme u vezi sa sprječavanjem pranja novca i finansiranja terorizma i ne poduzme ozbiljne korake na iskorjenjivanju korupcije.

Ahern je posjetio regiju kako bi razgovarao o prijetnji koju korupcija predstavlja za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana, a osobito za BiH.

Na sastancima sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, ministrom finansija BiH Vjekoslavom Bevandom i ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, informisan je o izazovima s kojima se BiH suočava dok se priprema za 5. krug MONEYVAL uzajamne evaluacije prema standardima Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF), kaže se u saopćenju.

Naglasio je da BiH mora brzo djelovati kako bi poboljšala svoj sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (AML/CFT) jer bi u protivnom mogla biti vraćena na FATF “sivu listu”.

Apelovao je na BiH da treba da pokaže MONEYVAL ne samo da je sposobna za novi zakon, nego i provedbu efikasnog sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

"Bez provođenja reformi, investitori i finansijske institucije mogu odustati od poslovanja sa BiH. Vlada SAD podržava građane BiH koji traže vlast koja će omogućiti prosperitetniju budućnost bez korupcije, budućnost koja će im ponuditi pregršt ekonomskih mogućnosti", navedeo je u saopćenju.

Borba protiv korupcije - američki prioritet

U nedavno objavljenoj Strategiji SAD za borbu protiv korupcije navodi se da je za predsjednika Josepha Bidena i njegovu administraciju, borba protiv korupcije prioritet nacionalne sigurnosti.

Svojom Izvršnom uredbom 14033, Biden je, također, proširio ovlasti za američke sankcije na Zapadnom Balkanu ciljajući na korumpirane aktere.

Ministarstvo finansija SAD raduje se suradnji sa bh. vlastima na rješavanju problema pranja novca i finansiranja terorizma, jer rješavanje ovih problema ključno je za borbu protiv sistemske korupcije, kaže se u saopćenju.

Istovremeno, američko Ministarstvo finansija najavilo je da će nastavit pratiti političku situaciju i koristiti svoja ovlaštenja za promicanje stabilnosti BiH.

Ministarstvo finansija SAD je 8. decembra uvelo sankcije za vođe organizovane kriminalne grupe kosovskog biznismena Zvonka Veselinovića i povezanih pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, izazivanja nestabilnosti i koruptivnih radnji kojima su oštetili građane i privredu Srbije i Kosova.

Američko ministarstvo finansija stavilo je 8. decembra na listu sankcija potpredsjednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

See all News Updates of the Day

Evropske socijaldemokrate traže od Brisela konkretne akcije protiv Dodika

Dodik i Putin se susreli tokom ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. (Fotografija preuzeta sa Twitter naloga Milorada Dodika)

Grupacija evropskih socijaldemokrata u Evropskom parlamentu (EP) zatražila je od nadležnih u Evropskoj komisiji da preduzmu konkretne akcije protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

U pismu, koje je 1. februara upućeno predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen (von der Leyen) i evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju (Oliver Varhelyi) izražava se "ozbiljna zabrinutost" zbog nedavnih događaja u Bosni i Hercegovini.

U pismu se spominje obilježavanje neustavnog dana Republike Srpske, održano 9. januara u istočnom Sarajevu. Europoslanici su u pismu tu manifestaciju okarakterisali i kao ilegalnu.

Ističe se da je na toj manifestaciji prisustvovao, između ostalih, i sin predsjednika Aleksandra Vučića Danilo, kao i da je Dodik dodijelio orden ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ocjenjuje se da je održavanje manifestacije samo posljednja eskalacija tekuće secesionističke retorike i aktivnosti Milorada Dodika, koji je nedavno sankcionisan od strane Sjedinjenih Američkih Država.

"Ne može se nastaviti namjerno ugrožavanje jedinstva BiH od strane Milorada Dodika i njegovih saveznika. Poslije događaja od 9. januara, očekujemo odlučnu akciju komisije, uključujući komesara za proširenje EU Olivera Varheljija", ističe se u pismu evropskih socijaldemokrata, druge po veličini grupacije u Evropskom parlamentu.

Evropski zastupinici iz redova socijaldemokrata izrazili su iznenađenje što je izostala aktivnija osuda od strane Evropske komisije.

"Vjerujemo da je apsolutno neophodno da umjesto retroaktivnog reagovanja, Evropska komisija proaktivno stupi u kontakt sa relevantnim vlastima kako bi spriječila neustavne marševe i izjave poricanja genocida i podrži federalne institucije BiH, uključujući tužioce, da preduzmu brze mjere ako je potrebno", navodi se u ovom pismu.

U rezoluciji usvojenoj 18. januara, Evropski parlament je ponovio poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv "destabilizirajućih aktera u BiH, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno Milorada Dodika".

Predsjedništvo BiH u Bijeloj kući: O korupciji, ruskim energentima, modernizaciji Oružanih snaga BiH

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa glavnim zamjenikom savjetnika za nacionalnu sigurnost Jonom Finerom, Foto: Predsjedništvo BiH

Prvi zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Jon Finer sastao se sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem., navela je Bijela kuća.

"Gospodin Finer je ponovo potvrdio opredijeljenost Sjedinjenih Država prema suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine.

On je naglasio da će Sjedinjene Države nastaviti da pozivaju na odgovornost destabilizirajuće aktere koji potkopavaju državu i Dejtonski mirovni sporazum.

Čestitao je Bosni i Hercegovini i njenim građanima na dobijanju statusa kandidata za EU u decembru i pozvao lidere da iskoriste zamah i pomognu u usvajanju ključnih reformi vladavine prava koje bi ojačale borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Gospodin Finer je također prenio važnost poduzimanja koraka za modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i diversifikaciju snabdijevanja zemlje energijom, da bi se odmaklo od ruskih izvora." stoji u sažetku iz Bijele kuće.

"Članovi Predsjedništva BiH upoznali su sagovornike sa političkom i sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini, kao i procesom konstituisanja vlasti, te izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Sjedinjenih Američkih Država", piše Predsjedništvo BiH.

"Tokom sastanka je razgovarano i o globalnim i regionalnim sigurnosnim izazovima, prilikom čega su članovi Predsjedništva BiH izrazili posvećenost očuvanju mira i stabilnosti, kao i ubrzanom ekonomskom razvoju.

Ovom prilikom je bilo riječi i o pitanjima energetske sigurnosti u kontekstu izraženih globalnih izazova na ovom planu.", navodi Predsjedništvo BiH.

Nikki Haley, nekada Trumpova ambasadorka u UN-u, u 2024. biće mu rivalka

Nikki Haley

Bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley pokrenut će svoju kandidaturu za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. 15. februara, u borbi protiv svog nekadašnjeg šefa, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prema izvoru upoznatom s njenim planovima.

Očekuje se da će Haley objaviti detalje o svojoj kandidaturi za Bijelu kuću u pozivu pristalicama kasnije u srijedu, prema lokalnim novinama The Post and Courier, koji su prvi izvijestili o planiranoj objavi.

Kćerka indijskih imigranata koji su vodili uspješnu prodavnicu odjeće u ruralnom dijelu države, Haley je stekla reputaciju u Republikanskoj stranci zbog svoje sposobnosti da se bavi pitanjima roda i rase na vjerodostojniji način od mnogih njenih vršnjaka.

Ona se također predstavila kao čvrsti branilac američkih interesa u inostranstvu, budući da je služila kao američki ambasador pri Ujedinjenim narodima pod Trumpom od 2017. do 2018. Za to vrijeme, Sjedinjene Države su se povukle iz iranskog nuklearnog sporazuma, koji je potpisan pod demokratskim predsjednikom Baracka Obamom i bio je krajnje nepopularan među republikancima.

Haley je privukla nacionalnu pažnju 2015. godine kada je, kao guverner, potpisala zakon o uklanjanju borbene zastave Konfederacije sa teritorije glavnog grada Južne Karoline, nakon ubistva devet crnih vjernika crkve od strane bijelca Dylann Roof-a.

Ako bi dobila nominaciju, Hejli bi bila prva žena na vrhu republikanske predsedničke liste u istoriji, kao i prvi ne-bijeli kandidat ove stranke.

Među njenim glavnim izazovima bit će dosljedna poruka. Čak i na polju gdje je većina kandidata više puta promijenila mišljenje o ključnim pitanjima, Haley je posebno snalažljiva.

Nekoliko puta se distancirala od Trumpa, da bi kasnije ublažila svoju retoriku prema bivšem predsjedniku, rekavši da on ima važnu ulogu u Republikanskoj stranci.

Iako je kritizirala republikance zbog neosnovane sumnje u rezultate predsjedničkih izbora 2020., ona je vodila kampanju u ime više kandidata koji su podržavali Trumpove lažne tvrdnje o izbornoj prevari tokom poluizbora 2022. godine.

I iako je ponekad usvojila pomirljivu poruku o rasnim pitanjima, često se odlučuje za manje odmjeren ton. U novembru je na predizbornom skupu rekla da bi senator demokratske Džordžije Raphael Warnock, crnac rođen u Savani, trebao biti "deportovan".

Na ruku Haley može biti geografija: Južna Karolina je historijski treća država koja je bila domaćin republikanskog takmičenja za nominacije, i često igra veliku ulogu u utrci. Haley, koja je vladala državom od 2011. do 2017., popularna je tamo, pokazuju ankete.

Iako ulazi u trku kao autsajder - većina nacionalnih anketa pokazuje njenu podršku jednocifrenom - Haley je navikla da trči iza, pošto je u političkim krugovima stekla reputaciju kao prva u trkama koje je teško dobiti.

Percepcija korupcije u 2022: U Evropi, od BiH gore samo u Rusiji i Ukrajini

Bosnia and Herzegovina has the worst result in the region for 2022

Dok brojne zemlje regiona idu naprijed, BiH je od 2012. godine nazadovala čak 8 indeksnih poena i zajedno sa Turskom u ovogodišnjem globalnom izvještaju Transparency Internationala izdvojena je kao primjer najvećeg pada u odnosu na 2012. godinu u regionu Istočne Evrope i Centralne Azije.

Bosna i Hercegovina ponovo je nazadovala u ovogodišnjem istraživanju Indeksa percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) koji objavljuje Transparency International (TI) i zauzima ubjedljivo najniže mjesto u regionu i treće najgore mjesto u Evropi kada je u pitanju stanje korupcije u zemlji, piše TI.

Samo su Rusija i Ukrajina ostvarile gori rezultat od BiH, koja sa ocjenom 34 na skali od 0 do 100, spada u red zemalja u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava.

Korupcija: BiH među zemljama koje su najviše nazadovale
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

"BiH bilježi najgori trend od svih država okruženja što najbolje ilustruje primjer Kosova, koje je od 2012. sa ocjene 34 do 2022. napredovalo na 41 indeksni poen, dok je BiH za istih deset godina sa 45 nazadovala na 34 boda. U ključnim nalazima za region Istočne Evrope i Centralne Azije, navedeno je da zemlje Zapadnog Balkana ne mogu suzbiti organizovani kriminal zbog pogoršanja vladavine prava i zarobljenog pravosuđa", piše Transparency International BIH.

Bosna i Hercegovina u poređenju sa zemljama regiona.
Bosna i Hercegovina u poređenju sa zemljama regiona.

Posebno je naglašeno da je BiH na istorijskom dnu, a da etničke podjele ometaju demokratske institucije potrebne za borbu protiv korupcije, što se posebno vidjelo u Tužilaštvu BiH, za koje se navodi da postoje ozbiljne sumnje u njegovu sposobnost da procesuira korupciju, a da je imenovanje novog glavnog tužioca BiH prošlo u veoma manjkavoj proceduri u kojoj su tri od četiri prvobitna kandidata ili odustala ili su eliminisana. Brojni korupcijski skandali, ostavke i sam način izbora glavnog tužioca su ozbiljno doveli u pitanje integritet Tužilaštva, navedeno je u regionalnom saopštenju.

Ocjenjujući nalaze Indeksa, predsjedavajući upravnog odbora TI BiH, Srđan Blagovčanin istakao je:

“Ne samo da ne postoji nikakva strategija, politika ili aktivnost državnih institucija na sprečavanju korupcije, već državne institucije, potpuno zarobljene političkom kontrolom, svoje djelovanje gotovo u potpunosti fokusiraju na bavljenje korupcijom. Korupcija je nažalost postala primarni razlog postojanja institucija. Posebnu opasnost za državu predstavlja potpuna simbioza organizovanog kriminala i državnih institucija, što će voditi daljoj destabilizaciji zemlje i urušavanju sigurnosti.”

BiH je u protekloj godini dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, ali to je proteklo bez provođenja suštinskih reformi iz 14 prioriteta, te su loši rezultat CPI u Bosni i Hercegovini očekivani prvenstveno zbog izostanka ključnih reformi kao što su izmjene Izbornog zakona i Zakona finansiranju političkih partija, zakona o sukobu interesa, zaštiti prijavilaca korupcije, VSTS-u, a posebno zabrinjavaju pokušaji da se pod krinkom reformi usvoje zakoni koji su lošiji od postojećih.

Hitna akcija na sprečavanju daljeg propadanja zemlje nameće se kao prioritet bez kojeg je nemoguće očekivati otpočinjanje važnih reformskih procesa, navodi Transparency International.

Za 10 godina Bosna i Hercegovina uočljivo je pala na percepciji korupcije.
Za 10 godina Bosna i Hercegovina uočljivo je pala na percepciji korupcije.

Ruski uticaj u BiH: Suzbiti EU i NATO

Ruski uticaj u BiH: Suzbiti EU i NATO
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

"Dok traje rat u Ukrajini, Rusi žele urediti Balkan kako oni žele, a ne Europa", kaže za Glas Amerike bivši ambasador BiH u Rusiji Enver Halilović. Analitičari ističu da je u BiH prisutan ruski utjecaj te da Ruska Federacija želi smanjiti utjecaj NATO-a na Balkan.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG